Site Overlay

Burrito z rodzimym mięsem mielonym

Cześć!

Zawsze gdy przyjdzie nam do głowy burrito to mamy w głowie obrazek porównywalny do tego co możecie zobaczyć powyżej. Tymczasem zdecydowaliśmy się tym razem postawić na na coś bardziej swojskiego, bazującego na mięsie mielonym i rodzimych produktach. To dobry moment, aby przyjrzeć się bliżej poniższym składnikom:

Składniki do burrito z mięsem mielonym oraz … :

  • 250 g pieczarek,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 400 g pomidorów w puszce,
  • 250 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 cebula czerwona,
  • Odrobina soli,
  • Odrobina pieprzu,
  • Czerwona papryka słodka,
  • Olej,
  • 6 przeciętnych placków tortilli.
    • Dodatkowo można się zdecydować także na paprykę ostrą.

 

Przepis – metoda wykonania burrito z mięsem mielonym:

Przygotowanie naszego przepysznego burrito rozpoczynamy od przygotowania pieczarek w postaci pokrojenia ich w małe, ale zgrabne plasterki oraz cebulę, która musi posiadać kształt małych kostek. To wszystko razem łączymy oraz umieszczamy na patelni, gdzie całość podsmażamy. W odpowiednim momencie wprowadzamy do całości również wspomniane i tytułowe mięso mielone oraz ulubione, bądź zasugerowane przyprawy. Tuż przed końcem całego procesu wprowadzamy także znajdujące się dotychczas w puszce pomidory oraz czerwoną fasolę (odsączoną już). Jeszcze przez krótką chwilę staramy się wszystko z wyczuciem “poddusić“, by w odpowiednim wszystko wyciągnąć.

Tak przygotowany farsz musi chwilę spędzić na spokojnie “na boku“, tak aby całość lekko ostygła. Następnym krokiem będzie wprowadzenie sera żółtego, który mogliśmy chwilę wcześniej wykorzystać na tarce, aby zapewnić mu najlepszą formą dla całości dania. To właśnie ten ostatni element ma zapewnić po wymieszaniu odpowiednią spójność i smak. Pamiętajmy jednak, aby pozostawić sobie trochę żółtego sera tak, aby móc na koniec placki posypać.

Wszystko możemy umieścić na sześciu tortillach, aby po chwili go zawinąć w odpowiedni sposób i wprowadzić do żaroodpornego naczynia.

Praktycznie ostatnim krokiem jest umieszczenie przygotowanych porcji razem na wspomnianym naczyniu, aby krok dalej posypać je serem. Chwilę wcześniej musimy rozpocząć proces rozgrzewania piekarnika. Gdy już nasza maszyna będzie gotowa to ustawiamy temperaturę na poziom około 180 stopni Celsjusza i umieszczamy tam całość na okres około 10-15 minut.

Gdy ten czas minie wszystko ostrożnie wyciągamy, umieszczamy na talerzach…

… i mamy wszystko Gotowe!

Smacznego!

 

W komentarzach prosimy dajcie nam znać czy udało Wam się zrealizować ten przepis oraz dodajcie także czy mieliście problemy z którymś z elementów/etapów do przygotowania. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *