Site Overlay

Pulpety w sosie Carbonara

Dziś zapraszamy ponownie na przepis na niezawodne, smaczne i w miarę szybkie w wykonaniu pulpety, ulubione danie Polaków. Tym razem są to pulpety w nieco innym wydaniu, w sosie, ale nie zwykłym, ale w sosie Carbonara. Danie smaczne, proste i świetnie pasujące na choćby niedzielny obiad – pulpety w sosie Carbonara

Produkty potrzebne do wykonania dania pulpety w sosie Carbonara:

  • 500 g mielonego mięsa (według uznania, wieprzowe, wołowe lub drobiowe, np. indyk, albo kurczak)
  • Szczypta ostrej i słodkiej papryki;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 jajko;
  • Bułka tarta;
  • Pół szklanki bulionu lub rosołu;
  • 150 g cienkiego boczku lub szynki;
  • Około pół szklanki śmietanki 30% lub 18%;
  • Natka pietruszki (najlepiej świeża, ale może być i suszona);
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Troszkę mąki

Przedmioty potrzebne do wykonania pulpetów w sosie Carbonara:

  • Miska lub inne naczynie;
  • Praska do czosnku;
  • Patelnia;
  • Garnek;
  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Łyżka;

Sposób wykonania dania – pulpety w sosie Carbonara – przepis:

Zaczynamy od umieszczenia mięsa mielonego w misce lub innym naczyniu, doprawienia go solę, pieprzem. Do środka wbijamy jajko, dosypujemy około 3 łyżki bułki tartej, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i po szczypcie papryki ostrej i słodkiej. Całość dokładnie wyrabiamy;

Z tak przygotowanego mięsa formujemy pulpety (wielkość zależna od nas, lepiej by były małe), każdy obtaczamy w mące. Rozgrzewamy patelnię, na którą nalewamy nieco oleju i każdy pulpet smażymy na patelni z każdej strony, aż się zarumieni;

Stawiamy na kuchnię garnek, w którym gotujemy bulion, do którego wkładamy obsmażone pulpety, garnek przykrywamy i gotujemy pulpety przez około 30 minut;

Na desce do krojenia kroimy boczek, w drobną kostkę i na tej samej patelni, na której smażyliśmy pulpety, smażymy również boczek, aż się nieco stopi (podobnie robimy ze szynką, z tym że ona się musi trochę przypiec);

Następnie wrzucamy boczek (lub szynkę) do garnka z pulpetami i gotujemy klika minut;

Następnie wlewamy śmietanę, siekamy pietruszkę i ja także dodajemy do garnka z pulpetami (suchą wsypujemy) i gotujemy jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawiamy przyprawami i gotowe. 

Źródło zdjęcia: congerdesign z Pixabay

Dodaj komentarz