Dzisiejszy przepis to smaczne danie jednogarnkowe, może nie szybkie, bo jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale warte przygotowanie. Polecamy przepis na ciekawą zapiekankę z boczkiem i kiełbasą. Serdecznie zapraszamy!
Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki z boczkiem i kiełbasą:
1 kg ziemniaków;
3 cebule;
Por (biała część);
3 łyżki masła;
2 grubsze plastry wędzonego boczku;
4 pętka kiełbas (krótsze) lub 2 pętka (dłuższej);
1 szklanka mleka;
Sól;
Pieprz czarny;
Przedmioty potrzebne do wykonania dania zapiekanka z boczkiem i kiełbasą:
- Deska do krojenia;
- Nóż:
- Kilka pojemników lub talerzy;
- Mała patelnia;
- Duża patelnia lub garnek z pokrywką;
- Łyżka;
- Kuchnia
Sposób wykonania dania zapiekanka z boczkiem i kiełbasą:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dość cienkie plastry. Myjemy także pora, którego również kroimy drobno, by powstały paski. Obieramy cebulę i kroimy ją w talarki. Następnie kroimy w kostkę kiełbasę oraz boczek. Wszystko umieszczamy na osobnych talerzach lub pojemnikach. Zaraz się nam przyda.
Następnym krokiem jest umieszczenie patelni na kuchni, wrzucenie na niej nieco masła, a jak się rozgrzeje, wrzucenie pokrojonej cebuli i pora. Podsmażamy je na złoto, przez kilka minut.
Do podsmażonej cebuli i pora dorzucamy boczek i kiełbaskę i dalej chwilkę podsmażamy, około kilka minut
Boczek dodaj cebuli i pora, podsmaż.
Przekładamy całość do większej patelni. Dolewamy mleko, około pół szklanki i przyprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy kiełbasę i dusimy całość aż ziemniaki zmiękną. Smacznego!
Źródło zdjęcia: Suppenkasper z Pixabay