Pora na kolejny, tym razem szybki przepis dla zapracowanych kucharzy, których czas wiecznie goni. Mięso z indyka przyszykujemy i upieczemy sami, ale sos, który będzie do niego dodatkiem, będzie już gotowy. Polecamy i zapraszamy na przepis na: udziec z indyka z szybkim sosem.
Składniki potrzebne do przygotowania udziec z indyka z szybkim sosem:
- 1,5 kg mięsa – udziec z indyka bez kości;
- Sos do pieczeni jasny Knorr;
- 2 łyżki przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr;
- Cebula;
- Olej;
- Śmietana 18 %, około 2 łyżki
Przedmioty potrzebne do wykonania dania udziec z indyka z szybkim sosem:
- Miska lub inne naczynie;
- Łyżka;
- Patelnia;
- Naczynia żaroodporne;
- Deska do krojenia;
- Nóż;
- Szklanka;
Sposób wykonania dania udziec z indyka z szybkim sosem – przepis:
Na początek mieszamy przyprawę do pikantnego kurczaka z 3 łyżeczkami oleju, tworząc marynatę. Nacieramy nim dokładnie mięso indyka. Pozostawiamy j w takiej postaci na kilka godzin, wkładamy do lodówki;
Po tym czasie wyciągamy mięso. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i obsmażamy na niej mięso z każdej strony;
Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, wlewamy do naczyni szklankę wody i wstawiamy do nagrzanego do 190°C, przykrywamy i pieczemy przez 40 minut.
Po chwili zaglądamy do mięsa, które puści sok. Zbieramy go, bowiem przyda się nam do stworzenia sosu;
Kroimy drobno cebulę, a następnie na tej samej patelni, na której smażyło się mięso wlewamy trochę oleju i podsmażamy cebulę;
Dolewamy 250 ml ciepłej wody, a następnie sok z pieczenia mięsa, dodajemy Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotujemy 2 minuty, zaprawiamy śmietaną;
Upieczone mięso podajemy z tak przygotowanym sosem. Smacznego!
Źródło zdjęcia: angelicavaihel z Pixabay