Site Overlay

Indyk na ostro

Dziś polecamy prosty, smaczny i zdrowy przepis mięsny, drobiowy, ale nie w postaci kurczaka, a fileta z indyka. Dziś szybki obiadowy przepis na indyka na ostro. Polecamy! Zapraszamy! 

Składniki potrzebne do wykonania dania indyk na ostro:

  • 5 sztuk sznycla z indyka;
  • Przyprawa do indyka;
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego;
  • cytryna;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 czerwona papryczka chili;
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
  • świeża kolendra;

Przedmioty potrzebne do wykonania indyk na ostro:

  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Miska;
  • Pergamin;
  • Patelnia;
  • Lodówka;

Sposób wykonania dania – indyk na ostro: przepis:

Zaczynamy obrania czosnku i papryczki, a następnie drobnego jej pokrojenia i zgniecenia końcówką noża na miazgę;

Wrzucamy miazgę do miski, dodajemy jogurt i sok z cytryny oraz przyprawę do indyka. Całość dokładnie mieszamy;

Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso, z każdej strony;

Mięso wkładamy na kilkanaście minut do lodówki;

Następnie rozgrzewamy mięso i smażymy je na pergaminie około 10 minut. Podajemy z ryżem. 

Źródło zdjęcia: angelicavaihel z Pixabay

 

Dodaj komentarz