Dziś polecamy prosty, smaczny i zdrowy przepis mięsny, drobiowy, ale nie w postaci kurczaka, a fileta z indyka. Dziś szybki obiadowy przepis na indyka na ostro. Polecamy! Zapraszamy!
Składniki potrzebne do wykonania dania indyk na ostro:
- 5 sztuk sznycla z indyka;
- Przyprawa do indyka;
- 4 łyżki jogurtu naturalnego;
- cytryna;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 czerwona papryczka chili;
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
- świeża kolendra;
Przedmioty potrzebne do wykonania indyk na ostro:
- Deska do krojenia;
- Nóż;
- Miska;
- Pergamin;
- Patelnia;
- Lodówka;
Sposób wykonania dania – indyk na ostro: przepis:
Zaczynamy obrania czosnku i papryczki, a następnie drobnego jej pokrojenia i zgniecenia końcówką noża na miazgę;
Wrzucamy miazgę do miski, dodajemy jogurt i sok z cytryny oraz przyprawę do indyka. Całość dokładnie mieszamy;
Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso, z każdej strony;
Mięso wkładamy na kilkanaście minut do lodówki;
Następnie rozgrzewamy mięso i smażymy je na pergaminie około 10 minut. Podajemy z ryżem.
Źródło zdjęcia: angelicavaihel z Pixabay