Kolejny prosty i szybki przepis dziś ląduje na blogu. Smaczne i szybkie danie obiadowe. Mięso zamarynowane w ciekawej zalewie, szybkie w wykonaniu, idealne na szybki obiad. Dziś marynowane pieczone polędwiczki. Serdecznie zapraszamy na przepis.
Składniki potrzebne do wykonania marynowane pieczone polędwiczki:
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- Olej
- Przyprawa do gyrosa
- Ciemny ocet balsamiczny
- Przyprawy do zupy (maggi)
- Musztarda
- Majeranek
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- sól
Przedmioty potrzebne do wykonania marynowane pieczone polędwiczki:
- Deska do krojenia;
- Nóż;
- Ręczniki papierowe;
- Kubek;
- Naczynie żaroodporne;
- Piekarnik;
Sposób wykonania dania marynowane pieczone polędwiczki:
Uwaga: Przygotowanie dania zaczynamy dzień wcześniej.
W kubku łączymy jedną szklankę oleju, z łyżeczką octu, dwiema łyżkami przyprawy do zup i łyżeczką musztardy, robiąc marynatę do mięsa. Do niej dodajemy nieco majeranku i dwie łyżeczki przyprawy do gyrosa. Całość dokładnie mieszamy.
Teraz myjemy mięso bardzo dokładnie, osuszamy je ręcznikiem papierowym, po czym umieszczamy w naczyniu żaroodpornym;
Obieramy cebulę, kroimy ją w plasterki i kładziemy ją obok mięsa w naczyniu. Przeciskamy czosnek i umieszczamy go również w naczyniu;
Całość zalewamy marynatą, przykrywamy i wkładamy na całą noc do lodówki;
Następnego dnia wyciągamy, włączamy piekarnik ustawiając go na temperaturę 180 stopni i pieczemy bez przykrycia przez około 40 minut.
Smacznego!
Źródło zdjęcia: RitaE z Pixabay