Dziś przepis na danie, które może być jednocześnie podawana na ciepło, jak także w zimnej wersji, jako bardzo smaczna wędlina. Proponujemy ciekawe dania, które może służyć jako potrawa na obiad lub do kanapek. Oto przepis na pieczoną karkówkę z mięsem mielonym.
Składniki potrzebne do wykonania pieczonej karkówki z mięsem mielonym:
- Karkówka 1/2 kilograma;
- Mięso mielone wieprzowe 300 gramów (najlepiej łopatka);
- Przyprawa do mięsa;
- Suszone pomidory;
- Zielone oliwki (4 sztuki);
- 2 ząbki czosnku;
- Sól;
- Pieprz (najlepiej świeżo zmielony);
- Oliwa z oliwek
Przedmioty potrzebne do wykonania pieczonej karkówki z mięsem mielonym:
- Maszynka do mielenia mięsa;
- Deska do krojenia;
- Nóż;
- Łyżka;
- Miski lub głębokie talerze;
- Praska do czosnku;
- Folia aluminiowa;
- Ręczniki papierowe;
- Patelnia;
- Piekarnik
Sposób wykonania pieczonej karków z mięsem mielonym – przepis:
Przygotowanie dania zaczynamy od dokładnego umycia mięsa i osuszenia go za pomocą ręcznika papierowego. Zostawiamy mięso na talerzu, a mięso, które ma być przeznaczone do zmielenia kroimy na desce na kawałki i mielimy za pomocą maszynki mięsa.
W misce oprószamy zmielone mięso solę, posypujemy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Kroimy oliwki bardzo drobno, przeciskamy czosnek przez praskę, kroimy suszone pomidory i wszystkie te składniki wrzucamy do mielonego mięsa. Mieszamy całość. Dosypujemy do mięsa przyprawy do mięsa i znów mieszamy.
Karkówkę nacinamy nożem, tak by powstały kieszonki. Wsypujemy do nich przyprawy do mięsa, a następnie nadziewamy, wkładamy do kieszonek mięso mielone z czosnkiem, pomidorami i oliwkami. Całość posypujemy jeszcze przyprawą do mięsa.
Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie folią aluminiową.
Rozgrzewamy na patelni nieco oliwy i obsmażamy na niej mięso zawinięte w folię przez kilka minut.
Następnie zdejmujemy z ognia, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 50 minut. Po upływie czasu pieczenia wyciągamy mięso z piekarnika, odwijamy z folii.
Możemy podawać na ciepło, z ziemniakami i surówką lub gdy wystygnie i stężeje w lodówce, jako wędlina do kanapek.
Smacznego!
Źródło zdjęcia: npls z Adobe Stock