Site Overlay

Pieczona karkówka z mięsem mielonym

Dziś przepis na danie, które może być jednocześnie podawana na ciepło, jak także w zimnej wersji, jako bardzo smaczna wędlina. Proponujemy ciekawe dania, które może służyć jako potrawa na obiad lub do kanapek. Oto przepis na pieczoną karkówkę z mięsem mielonym.

Składniki potrzebne do wykonania pieczonej karkówki z mięsem mielonym:

  • Karkówka 1/2 kilograma;
  • Mięso mielone wieprzowe 300 gramów (najlepiej łopatka);
  • Przyprawa do mięsa;
  • Suszone pomidory;
  • Zielone oliwki (4 sztuki);
  • 2 ząbki czosnku;
  • Sól;
  • Pieprz (najlepiej świeżo zmielony);
  • Oliwa z oliwek

Przedmioty potrzebne do wykonania pieczonej karkówki z mięsem mielonym:

  • Maszynka do mielenia mięsa;
  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Łyżka;
  • Miski lub głębokie talerze;
  • Praska do czosnku;
  • Folia aluminiowa;
  • Ręczniki papierowe;
  • Patelnia;
  • Piekarnik

Sposób wykonania pieczonej karków z mięsem mielonym – przepis:

Przygotowanie dania zaczynamy od dokładnego umycia mięsa i osuszenia go za pomocą ręcznika papierowego. Zostawiamy mięso na talerzu, a mięso, które ma być przeznaczone do zmielenia kroimy na desce na kawałki i mielimy za pomocą maszynki mięsa.

W misce oprószamy zmielone mięso solę, posypujemy pieprzem i dokładnie mieszamy.

Kroimy oliwki bardzo drobno, przeciskamy czosnek przez praskę, kroimy suszone pomidory i wszystkie te składniki wrzucamy do mielonego mięsa. Mieszamy całość. Dosypujemy do mięsa przyprawy do mięsa i znów mieszamy.

Karkówkę nacinamy nożem, tak by powstały kieszonki. Wsypujemy do nich przyprawy do mięsa, a następnie nadziewamy, wkładamy do kieszonek mięso mielone z czosnkiem, pomidorami i oliwkami. Całość posypujemy jeszcze przyprawą do mięsa.

Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie folią aluminiową.

Rozgrzewamy na patelni nieco oliwy i obsmażamy na niej mięso zawinięte w folię przez kilka minut.

Następnie zdejmujemy z ognia, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 50 minut. Po upływie czasu pieczenia wyciągamy mięso z piekarnika, odwijamy z folii.

Możemy podawać na ciepło, z ziemniakami i surówką lub gdy wystygnie i stężeje w lodówce, jako wędlina do kanapek.

Smacznego!

Źródło zdjęcia: npls z Adobe Stock

Dodaj komentarz