Sylwester zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie warto jest zaskoczyć swoich gości jakimś nietypowym, oryginalnym oraz wyśmienicie smakującym daniem. W związku z tym zdecydowaliśmy się zaprezentować Wam przepis na Ciasto pasterza, znanego w swojej ojczyźnie jako Shepherd’s Pie. Jak należy wykonać to danie i czego potrzebujemy do jego wykonania? W poniższym tekście znajdziecie najważniejsze informacje!
Składniki potrzebne do przepisu na Ciasto pasterza (Shepherd’s Pie):
- 500 g ziemniaków,
- 40 dag mięsa mielonego wołowego,
- 10 dag szynki szwarcwaldzkiej,
- cebula,
- duży pomidor,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 150 ml mleka,
- odrobina masła,
- 15 dag startego żółtego sera ,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich ,
- łyżka mąki pszennej,
- listek laurowy ,
- odrobina ziela angielskiego,
- szczypta mielonego kminku,
- odrobina sól ,
- odrobina pieprzu,
- odrobina oleju,
- natka pietruszki.
Przedmioty potrzebne do przygotowania ciasta pasterza:
- garnek,
- miska,
- deska do krojenia,
- patelnia,
- mikser,
- naczynie żaroodporne.
Przepis na Ciasto pasterza (Shepherd’s Pie):
Przygotowanie dania potrwa mniej więcej godzinę, przy czym nie jest to trudny przepis, mogący zaspokoić nawet 4 osoby.
Przygotowanie Ciasta pasterza rozpoczynamy od obrania naszych ziemniaków, poczym oczyszczamy je, umieszczamy w garnku, zalewamy je wodą, dodajemy szczyptę soli oraz ziele oraz listki. Następnie całość gotujemy, a gdy to się stanie, musimy zdecydować się na odcedzenie i przekrojenie przygotowanych ziemniaków w optymalny kształt, na przykład w kostkę.
W tym momencie musimy zabrać się za masło, które umieszczamy na patelni, podgrzewamy ją i po chwili umieszczamy na niej wspomniane zimniaki. Te wraz z ziołami podsmażamy, aby je następnie umieścić w misce i zmiksować w masę zmiękczaną poprzez systemaczyne dodawanie mleka. Gdy już uzyskamy odpowiednią formę musimy wbić oba jajka i jeszcze raz całość zmieszać, po chwili dodając do tego także ser.
W tej chwili możemy się zabrać za pomidory, które musimy sparzyć, aby po chwli je obrać i przekroić. Tuż obok możemy czosnek oraz cebulę posiekać w kostkę, którą umieścimy na patelni z olejem, aby uzyskać efekt zeszklenia.
Następnie dorzucamy do tego mięso oraz kawałki pomidora. Następnie całość umieszczamy z mąką razem, aby zmienić ją w masę o odpowiedniej formule. Następnie wybieramy pieprz, mielony kminek oraz przyprawy i mieszamy razem. Chwytamy za naczynie do zapiekania, smarujemy je olejem, kładziemy na nich szynkę, mięso oraz na całości umieszczamy przygotowane wcześniej ziemniaki.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza i wkłądamy danie na okres około pół godziny. Gdy całość będzie gotowa możemy całość posypać natką pietruszki.
Źródło grafiki: Photo by Dilyara Garifullina on Unsplash (Grafika poglądowa, nie oddaje faktycznego wyglądu ciasta).