Site Overlay

Trzy przepisy na hot doga, to dziś dla Was przygotowaliśmy!

Hello! 😉

W dniu dzisiejszym przygotowaliśmy dla Was aż trzy przepisy w pojedynczym wpisie, w którym w trochę inny sposób będziemy podchodzić do popularnych hot dogów, oferując je z różnymi składnikami oraz nieco odmiennymi metodami przygotowania. W związku z czym zapraszamy Was do zapoznania się z poszczególnymi propozycjami na przygotowanie… parówki w bułce! 😛

Składniki na hot doga numer 1:

  • 2 lub 3 parówki,
  • 2 lub 3 krótkie bagietki (opcjonalnie jedna duża bagietka francuska, którą musimy wcześniej pokroić),
  • 6 plasterków sera do tostów,
  • 6 liści sałaty,
  • pojedyncza cebula,
  • pół żółtej papryki,
  • pół świeżego ogórka,
  • pomidor,
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego,
  • 6 łyżek majonezu.
  • opcjonalnie możemy się zdecydować na natkę pietruszki.

Wspomniana ilość składników dotyczy pojedynczej porcji, która w połowie może starczyć dla dzieci lub w razie zapotrzebowania musi być to podwojona czy potrojona ilość.

Przygotowanie hot doga numer 1 w oparciu o przepis:

Przygotowanie dania rozpoczynamy od nagrzani piekarnika do poziomu około 160 stopni, jednocześnie w tym czasie przygotowują nasze bagietki przecinając je przez duży fragment środka oraz wyciągania środków.

Po tej czynności stawiamy na kolejne w postaci umieszczenia po dwóch plasterków sera oraz parówki, po czym całość umieszczamy w środku piekarnika i zostawiamy je na 20 minut.

Gdy wspomniana część upiecze się, musimy ją uzupełnić o pokrojone w między czasie warzywa w postaci papryki w formie pasków, cebuli w piórkach czy kółkach oraz ogórka i pomidora w plastrach.

Na koniec pozostaje nam jedynie udekorowanie całości sałatą, ketchupem, majonezem oraz opcjonalną pietruszką.

Składniki na hot doga numer 2:

  • szklanka ugotowanych ziemniaków,
  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • 2 parówki,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • bułka tarta,
  • ketchup.

Także i w tym wypadku wspomniana ilość składników dotyczy pojedynczej porcji, która w połowie może starczyć dla dzieci lub w razie zapotrzebowania musi być to podwojona czy potrojona ilość.

Przygotowanie hot doga numer 2:

Przygotowanie hot doga w tym wydaniu wymagać od nas będzie przygotowania dodatkowego jajka, w którym obtoczymy naszego hot doga. Wpierw jednak powinniśmy się zabrać za praskę, w której będziemy mogli skorzystać z przeciśnięcia ziemniaków, po czym połączymy je wraz z jajkami oraz mąkami. Zapomnieć nie możemy także o ugnieceniu całego ciasta, które podzielimy dalej na odpowiednie kawałki.

Odpowiednio kształtujemy placki wzbogacamy o plasterki sera (opcjonalnie możemy dodać też na przykład bekon) oraz główny element w postaci parówki. Całość zawijamy w rulon, dokładnie go sklejając całość. Gdy to uzyskamy umieszczamy całość w jajku oraz potem w tartej bułce.

Jednym z ostatnich ruchów jest ułożenie całości na patelni, dbając o usmażenie dokładnie całości. Do tego dokładamy także wspomniany ketchup, ulubiony sos oraz dobry napój.

Składniki na hot doga numer 3 zgodnie z przepisem:

  • paczka bułek do hot dogów lub duża bagietka (najlepiej typu francuskiego),
  • kilka plastrów sałaty,
  • ogórek kiszony,
  • koktajlowe pomidory,
  • cebula do prażenia lub gotowa prażona cebulka,
  • odrobina majonezu,
  • odrobina musztardy,
  • odrobina ketchupu.

Przygotowanie hot doga numer 3 w oparciu o domowy przepis:

Danie przygotowujemy od otwarcia lub przygotowania bagietki, które należy odpowiednio nakroić. Pieczywo umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na mniej niż 5 minut. Celem w tym wypadku jest uzyskanie chrupkości z zachowaniem miękkości wnętrza.

Wybieramy swoją grillową patelnię na której należy piec parówki do preferowanej przez nas formy. Z boku możemy połączyć ze sobą ketchup, musztardę oraz majonez lub jeżeli wolimy możemy je przygotować sobie do nałożenia.

Do przygotowanych bułek dokładamy nasz sos/sosy, dokładamy pokrojone pomidorki, sałatę, parówki oraz całość wieńczymy cebulką.

Źródło grafiki: Photo by Yuheng Chen on Unsplash

Dodaj komentarz