Site Overlay

Przepis na zawijane zrazy wołowe – Co potrzebujemy? Jak je przygotować?

Witajcie! W dniu dzisiejszym powracamy do bardziej klasycznych dań, które często pojawiają się na stołach naszych rodzinnych domów. Tym razem zabraliśmy się za przepis na zawijane zrazy wołowe, które będziemy mogli sporządzić wraz z kaszą, ziemniaczkami czy warzywami. Od czego należy zacząć? Co koniecznie potrzebujemy? Jak je dobrze zrobić? Odpowiedzi na te pytania poznacie w naszym poniższym tekście, do którego Was zapraszamy!

Składniki potrzebne do przepisu na parówkę w cieście:

  • 4 rolady wołowe z udźca,
  • 3 łyżeczki ulubionej musztardy,
  • 2 małe cebule,
  • 4 plasterki boczku (wędzonego),
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka wywaru z rosołu,
  • łyżka mąki pszennej,
  • śmietana 22% (200 g),
  • 2 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • odrobina olej do smażenia,
  • odrobina soli,
  • odrobina pieprzu zmielonego.

Przedmioty potrzebne do przygotowania zawijanych zrazów wołowych:

  • patelnia,
  • garnek.

Przepis na zawijane zrazy wołowe:

Przygotowanie dania rozpoczynamy od wyczyszczenia i wysuszenia mięsa które po przeprowadzeniu tych działań będziemy mogli je umieścić w folii, by po chwili je zbić tłuczkiem, aby nadać mu odpowiednią formę. Po chwili możemy się zabrać za obranie cebuli i ogórków, po czym warzywa kroimy zgodnie z własnymi preferencjami odnośnie kształtu i rozmiaru. Taki sam proces musimy przeprowadzić na boczku, przy tym w tym wypadku naturalnym jest wybranie w tym wypadku formy kosteczki.

Mięso w tej chwili warto wzbogacić o sól, pieprz i musztardę, które podkreślą smak po czym w roladzie umieszczamy wyżej wymienione składniki, po czym całość rolujemy oraz stabilizujemy poprzez owinięcie całości nitką bawełnianą. Po tych czynnościach zabieramy się za patelnię, na której umieszczamy olej oraz rozgrzewamy ją, po czym umieszczamy przygotowywane danie przy okazji dbając o to, aby całość obyła obsmażona z każdej strony.

W garnku umieszczamy tak przygotowane zrazy dokładając do którym również czosnek, laurowe listki, pieprz i ziele w formie ziarenek, co zalewamy wywarem i zamykamy na około półgodziny pozostawiając całość pod przykryciem na małym bądź średnim ogniu.

W tym czasie możemy zająć się odpowiednim przygotowaniem ziemniaków, kaszy czy warzyw, co jest już zależne w pełni od nas. W międzyczasie musimy także pilnować tego, aby sos nie wyparował lub w razie potrzeby uzupełniając całość o dodatkowy rosół czy wodę. W tym momencie musimy się bliżej przyjrzeć całości w razie co pozostawić ją jeszcze na gazie na około 10-15 minut.

Gdy ten proces się zakończy musimy wyciągnąć mięso, ściągnąć lub pozostawić nitkę, następnie dodając do nich śmietanę połączoną z mąką, sosem, solą, pieprzem. Całość zagotowujemy i po chwili odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

W tej chwili nie pozostaje nam tak naprawdę nic innego jak umieszczenie wszystkiego na talerzu wraz z przygotowanymi czy zakupionymi dodatkami pasującymi nadającemu całości jeszcze lepszy smak.

Źródło grafiki: Photo by SJ Baren on Unsplash

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *