Site Overlay

Przepis na Corn Dog, czyli na parówkę w cieście

Witajcie!

W dniu dzisiejszym postanowiliśmy przenieść się na swój sposób do Ameryki, skąd pobraliśmy przepis na Corn Doga, czyli na parówkę w cieście. To małe danie z pewnością kojarzą osoby, które zakochały się w amerykańskich filmach, w których często można zobaczyć jak wiele osób decyduje się na taki zakup, któremu niekiedy towarzyszy z resztą także obecność klasycznego hot doga w bułce.

Składniki potrzebne do przepisu na parówkę w cieście:

  • Pół szklanki mąki kukurydzianej,
  • Pół szklanki mąki uniwersalnej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • odrobinę soli,
  • odrobinę czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki cukru,
  • pojedyncze jajko,
  • pół szklanki mleka,
  • odrobinę oleju roślinnego do smażenia.

Inne potrzebne przedmioty do przygotowania Corn Dog:

  • 8 drewnianych patyczków do szaszłyków,
  • miska duża,
  • miska mała,
  • piekarnik,
  • patelnia.

Przepis na Corn Doga (parówka w cieście):

Stworzenie tego dania musimy rozpocząć od włożeniu do dużej miski kilku składników w postaci mąki zwykłej i kukurydzianej, proszku do pieczenia pieprzu oraz soli. Obok w znajdującej się mniejszej misce znalazło się miejsce na mleko oraz jajka. W obu przypadkach musimy zabrać się za wymieszanie poszczególnej zawartości.

Gdy już obie formy będą kształtować się tak jak należy możemy je obecnie połączyć ze sobą, przy okazji wlewając to wszystko do odpowiednio ukształtowanego naczynia, umożliwiającego później wygodnego namaczania parówek właśnie w tej substancji.

W tym momencie musimy rozpakować parówki z opakowania, wycierając je z mazi. Po tej czynności należy chwycić za patyczki do szaszłyków i wbijamy je do środka rzecz jasna zgodnie z optymalnym sposobem jedzenia później. Optymalnym i często stosowanym poziomem jest postawienie na długość połowy i odrobiny więcej, wspomnianego kawałka mięsa.

W tym momencie na musimy zwrócić się ku piekarnikowi wymagającego wykonania rozgrzewki aż do poziomu 180 stopni Celsjusza, jednocześnie chwytając za podstawkę, smarując ją także średnim olejem oraz umieszczając ją na środku wysokości. Rzecz jasna nie możemy zapomnieć także o papierowych ręcznikach, na których po chwili ułożymy właśnie nasze parówki.

Pamiętajmy o tym, aby jednocześnie przygotowywało się niezbyt wiele parówek, w taki sposób aby móc cały czas dbać o równomierne przygotowanie się panierki. Gdy całość nabierze odpowiedniej formy musimy ją wyciągnąć, przy okazji ściągając nadmiar ciasta oraz oleju.

Kolejnym krokiem jest chwycenie za patelnię, na której przez około trzy minuty powinniśmy zapewnić lekkie zarumienienie się. W tym momencie całość jest już niemalże w pełni gotowa. Pozostanie nam już jedynie położenie corn dogów na talerzu z chusteczką, która ma ściągnąć nadmiar tłuszczu.

W tym momencie mamy już gotowe danie, którym się możemy delektować nie tylko przy specjalnych okazjach czy imprezach!

Źródło: Photo by Blake Guidry on Unsplash

Dodaj komentarz