Site Overlay

Przepis na bigos, nie tylko na święta

Dzień Dobry!

Lubicie bigos? My również, zatem warto od czasu do czasu spojrzeć na różne przepisy, z których być może uda nam się zaczerpnąć co nieco. Tym razem zdecydowaliśmy się zaprezentować Wam obszerny i interesujący przepis właśnie na bigos, który z czyste przyjemnością będzie można spożyć nie tylko na Święta.

Składniki potrzebne do przepisu na bigos:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 0,5 kg kapusty białej,
  • 50 g grzybów suszonych,
  • 4 średnie cebule,
  • 1, 5 kg mieszanych mięs – im większa różnorodność, tym lepszy smak. Choć jak wiadomo w przypadku rodzinnego obiadu warto się zastanowić, kto jakie ma preferencje.
  • pół butelki wina czerwonego wytrawnego
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren jałowca,
  • odrobina majeranku,
  • odrobina kminku mielonego,
  • odrobina sól,
  • odrobina pieprzu,
  • wędzona papryka w proszku.
  • Opcjonalnie możemy się skusić na zakup 10 dag suszonych śliwek bez pestek (ewentualnie 4 łyżki powideł) i 10 dag rodzynek.

Inne potrzebne przedmioty do przygotowania tradycyjnego bigosu:

  • sitko,
  • garnek duży,
  • garnek mały.

Przepis na bigos (nie tylko na święta):

Jeżeli chcemy przygotować całe danie w odpowiedniej synchronizacji, warto na początku namoczyć grzyby, które powinny odleżeć w wodzie przez kilka godzin. Po tym okresie powinniśmy rozpocząć obgotowanie się wody, po czym powinniśmy grzybki wyciągnąć oraz pokroić w paski lub kostki. Przygotowany wywar pozostawmy i po prostu odłóżmy na bok.

Przygotowanie dania rozpoczynamy od kiszonej kapusty, którą musimy pokroić w kawałki mające około 5 centymetrów. Jeżeli uważamy, że kwaśność jest zdecydowanie za duża to powinniśmy rozważyć jej przepłukanie z użyciem sitka. Następnie możemy się zabrać za białą kapustę, którą powinniśmy poddać takiemu samemu procesowi.

W tej chwili powinniśmy zabrać nasze cebule, które obieramy i kroimy na półplasterki. Zaraz obok możemy położyć zakupiony boczek, który warto pozbawić zbędnego tłuszczu oraz pokroić w małą kosteczkę. Nie możemy zapomnieć także o kiełbasie, którą przygotowujemy w formę półplasterków. Całość powinniśmy podsmażyć wraz z połową nakrojonej cebuli do momentu zezłocenia się jej.

W tej chwili powinniśmy się zabrać za obie pokrojone kapusty, które umieszczamy w dużym garnku z wywarem z grzybów, dodając do nich jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie oraz resztę cebuli. W tej chwili w piekarniku ustawiamy mały ogień i rozpoczynamy gotowanie. Przy uzyskaniu odpowiedniej temperatury wprowadzamy boczek, kiełbasę, pozostałe cebule oraz grzyby. Całość mieszamy, jednocześnie dodając kminek mielony oraz majeranek.

Jeżeli spożywający nie będą mieli problemu z rodzynkami i śliwkami lub powidłami to w tej chwili powinniśmy je dodać po wcześniejszym umyciu.

Czas powrócić do pieczonego mięsa, które powinniśmy pokroić w małe kawałki i umieścić w garnku, kontynuując mieszanie. Gdy forma się ukształtuje, przyszedł czas na kilkugodzinne gotowanie, w trakcie którego musimy pamiętać o mieszaniu oraz podlewaniu winem i wodą w trakcie odparowywania jej.

Gdy danie będzie już niemalże gotowe i będzie dobrze smakować to pozostanie nam jedynie wykończenie w postaci odrobiny pieprzu oraz soli.

Źródło: Photo by Becca Tapert on Unsplash

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *