Dzień Dobry!
Lubicie bigos? My również, zatem warto od czasu do czasu spojrzeć na różne przepisy, z których być może uda nam się zaczerpnąć co nieco. Tym razem zdecydowaliśmy się zaprezentować Wam obszerny i interesujący przepis właśnie na bigos, który z czyste przyjemnością będzie można spożyć nie tylko na Święta.
Składniki potrzebne do przepisu na bigos:
- 1,5 kg kapusty kiszonej,
- 0,5 kg kapusty białej,
- 50 g grzybów suszonych,
- 4 średnie cebule,
- 1, 5 kg mieszanych mięs – im większa różnorodność, tym lepszy smak. Choć jak wiadomo w przypadku rodzinnego obiadu warto się zastanowić, kto jakie ma preferencje.
- pół butelki wina czerwonego wytrawnego
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziaren jałowca,
- odrobina majeranku,
- odrobina kminku mielonego,
- odrobina sól,
- odrobina pieprzu,
- wędzona papryka w proszku.
- Opcjonalnie możemy się skusić na zakup 10 dag suszonych śliwek bez pestek (ewentualnie 4 łyżki powideł) i 10 dag rodzynek.
Inne potrzebne przedmioty do przygotowania tradycyjnego bigosu:
- sitko,
- garnek duży,
- garnek mały.
Przepis na bigos (nie tylko na święta):
Jeżeli chcemy przygotować całe danie w odpowiedniej synchronizacji, warto na początku namoczyć grzyby, które powinny odleżeć w wodzie przez kilka godzin. Po tym okresie powinniśmy rozpocząć obgotowanie się wody, po czym powinniśmy grzybki wyciągnąć oraz pokroić w paski lub kostki. Przygotowany wywar pozostawmy i po prostu odłóżmy na bok.
Przygotowanie dania rozpoczynamy od kiszonej kapusty, którą musimy pokroić w kawałki mające około 5 centymetrów. Jeżeli uważamy, że kwaśność jest zdecydowanie za duża to powinniśmy rozważyć jej przepłukanie z użyciem sitka. Następnie możemy się zabrać za białą kapustę, którą powinniśmy poddać takiemu samemu procesowi.
W tej chwili powinniśmy zabrać nasze cebule, które obieramy i kroimy na półplasterki. Zaraz obok możemy położyć zakupiony boczek, który warto pozbawić zbędnego tłuszczu oraz pokroić w małą kosteczkę. Nie możemy zapomnieć także o kiełbasie, którą przygotowujemy w formę półplasterków. Całość powinniśmy podsmażyć wraz z połową nakrojonej cebuli do momentu zezłocenia się jej.
W tej chwili powinniśmy się zabrać za obie pokrojone kapusty, które umieszczamy w dużym garnku z wywarem z grzybów, dodając do nich jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie oraz resztę cebuli. W tej chwili w piekarniku ustawiamy mały ogień i rozpoczynamy gotowanie. Przy uzyskaniu odpowiedniej temperatury wprowadzamy boczek, kiełbasę, pozostałe cebule oraz grzyby. Całość mieszamy, jednocześnie dodając kminek mielony oraz majeranek.
Jeżeli spożywający nie będą mieli problemu z rodzynkami i śliwkami lub powidłami to w tej chwili powinniśmy je dodać po wcześniejszym umyciu.
Czas powrócić do pieczonego mięsa, które powinniśmy pokroić w małe kawałki i umieścić w garnku, kontynuując mieszanie. Gdy forma się ukształtuje, przyszedł czas na kilkugodzinne gotowanie, w trakcie którego musimy pamiętać o mieszaniu oraz podlewaniu winem i wodą w trakcie odparowywania jej.
Gdy danie będzie już niemalże gotowe i będzie dobrze smakować to pozostanie nam jedynie wykończenie w postaci odrobiny pieprzu oraz soli.
Źródło: Photo by Becca Tapert on Unsplash