Site Overlay

Przepis na Gulasz wieprzowy głaszczący podniebienie!

Witajcie! Poszukujecie dobrego pomysłu na obiad? Jeżeli jeszcze się zastanawiacie czy gulasz to dobra propozycja to nie wahajcie się, tylko bierzcie notatniki i notujcie co trzeba zakupić w sklepie! Tym razem musimy Was uprzedzić, że konieczne może być uzupełnienie naszej kuchni o odpowiednie składniki i przyprawy. Do przygotowania Gulaszu wieprzowego potrzebować będziemy…

Składniki potrzebne do przepisu na Gulasz wieprzowy:

  • 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki,
  • 2 marchewki (średnie),
  • 200 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 200 g chudego boczku (opcjonalnie można dobrać bekon),
  • pół litra piwa pszenicznego (opcjonalnie można zastosować także cydr),
  • 250 ml bulionu,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mąki pszennej.
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • odrobina soli morskiej,
  • odrobina pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki (proszek),
  • pół łyżeczki suszonego oregano.

Inne potrzebne przedmioty do przygotowania Gulaszu wieprzowego:

  • miska,
  • garnek.

Przepis na Gulasz wieprzowy:

Przygotowanie gulaszu rozpoczynamy od pokrojenia zakupionego przez nas mięsa w kostkę, która będzie w dalszym okresie mięciutko gładzić nasze podniebienie. Następnie powinniśmy chwycić za cebulę krojąc ją na mniejszą kosteczkę. Trochę inaczej potraktujemy czosnek, który musimy jedynie obrać. Kolejnym krokiem jest umieszczenie oliwy i cebuli w garnku, gdzie musimy ją zeszklić i osolić w trakcie 5 minut mieszania. Po chwili zadomowić się tutaj powinien czosnek, który także powinien być lekko podsmażony. Gdy powoli uzyskiwać będziemy oczekiwaną formę musimy zabrać się na boczek, który należy pokroić na kawałeczki.

Po tym procesie powinniśmy zwiększyć ogień, włożyć mięso, dodać do niej pieprz i sól, jednocześnie stopniowo obsmażając całość w ruchu. Dodajemy w tym momencie przyprawy (paprykę, oregano, ziele angielskie i liście laurowe), nie zapominając także o boczku. Kolejne kilka minut smażenia pozwoli się całości połączyć, poprzez mieszanie i wprowadzenie następnie piwa. Po tym ruchu musimy ponownie postawić na większy ogień.

To czas na wykorzystanie bulionu, który wprowadzamy, całość przykrywamy i obniżamy ogień. Tak całość trzymamy przez godzinę na mniejszym ogniu. Po tym okresie powinniśmy dodać obraną oraz pokrojoną zgodnie z preferencjami marchewkę i pieczarki w formie półplasterków, nie zapominając o maśle, soli oraz przecierze. Ponownie musimy postawić na gotowanie i to przez kolejną godzinę. Dopiero po tym okresie uzyskamy miękkie mięso, jednakże sos wciąż nie będzie gęsty. W związku z czym musimy dodać dwie mąki przez sitko, wymieszać i ponownie gotować przez maksymalnie dwie minuty.

Źródło: Photo by Phoenix Han on Unsplash

Dodaj komentarz