Site Overlay

Przepis na wyśmienite Chili con carne

Cześć!

Dziś z lekkim spóźnieniem zajęliśmy się kwestią znanego wielu osobom Chili con carne. Dawno nie mieliśmy niczego przygotowanego tak na ostro, zatem pamiętajcie, że jest to danie właśnie tego typu.

Składniki potrzebne do stworzenia Chili con carne:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki (waga razem z sosem)
  • 500 ml bulionu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ostra papryczka chili (ewentualnie ostra przyprawa chili)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki ziaren kolendry (mielonych)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano

 

Inne elementy i przedmioty:

  • Patelnia,
  • Nóż,
  • Miska,
  • Praska,
  • Sitko.

 

Przepis – metoda wykonania Chili con carne:

Tym razem zdecydowaliśmy się rozpocząć od trochę innego tematu, czyli od czasu tworzenia tego dania, który wyniesienie mniej więcej godzinę. Jeżeli chcecie to wykonać to koniecznie zagwarantujcie sobie odpowiednią dawkę czasu.

Okej, zatem przejdźmy do rzeczy…. Na początek musimy naszą cebulę obrać oraz pokroić w atrakcyjną kostkę. Gdy już od osiągniemy to musimy wykonać krok kolejny czyli na przysmażenie wszystkiego na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy, aż się wszystko odpowiednio zarumieni.

Gdy już to osiągniemy to przyszedł czas najwyższy na obranie ziemniaków i pokrojenie ich w małą kostkę. Przygotowane elementy odstawiamy na bok. Przyszedł czas na chili, które tniemy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, wszystko myjemy i kroimy na bardzo drobno.

Do znajdującego się mięsa należy dodać także przecier pomidorowy, pomidory z puszki z sosem oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i bulion. Kolejnym krokiem jest dodanie solą, pieprzem, oregano, cukrem i kolendrą. Potem dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i musimy to gotować przez około 50- 60 minut na średnim ogniu, aż nasze ziemniaczki zmiękną. Musimy także pamiętać o tym, aby pod koniec gotowania powinno pozostać trochę płynu. Nasza potrawa nie powinna być za sucha, aby zachować odpowiedni smak. Danie powinno pływać w lekko płynnym sosie.

W międzyczasie możemy spokojnie paprykę oczyścić oraz pokroić w odpowiednie plasterki, które powinniśmy także przeciąć na pół, żeby nie były długie i nie przeszkadzały nam w trakcie jedzenia. Zakupioną kukurydzę oraz fasolę musimy także dodatkowo odsączyć na sitku.

Całość mamy już prawie gotową, jednakże musimy 10 minut przed końcem gotowania, dodać paprykę i fasolę z kukurydzą. Na sam koniec pozostaje nam już jedynie dodanie natki pietruszki.

 

… tak oto wszystko się stało Gotowe!

Smacznego!

 

Proszę dajcie dajcie nam znać w komentarzach czy udało Wam się wykonać ten dość łatwy przepis oraz dodajcie także czy mieliście problemy z którymś z etapów do przygotowania. 🙂

Dodaj komentarz