Dziś zapraszamy ponownie na przepis na niezawodne, smaczne i w miarę szybkie w wykonaniu pulpety, ulubione danie Polaków. Tym razem są to pulpety w nieco innym wydaniu, w sosie, ale nie zwykłym, ale w sosie Carbonara. Danie smaczne, proste i świetnie pasujące na choćby niedzielny obiad – pulpety w sosie Carbonara.
Produkty potrzebne do wykonania dania pulpety w sosie Carbonara:
- 500 g mielonego mięsa (według uznania, wieprzowe, wołowe lub drobiowe, np. indyk, albo kurczak)
- Szczypta ostrej i słodkiej papryki;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 jajko;
- Bułka tarta;
- Pół szklanki bulionu lub rosołu;
- 150 g cienkiego boczku lub szynki;
- Około pół szklanki śmietanki 30% lub 18%;
- Natka pietruszki (najlepiej świeża, ale może być i suszona);
- Sól;
- Pieprz;
- Troszkę mąki
Przedmioty potrzebne do wykonania pulpetów w sosie Carbonara:
- Miska lub inne naczynie;
- Praska do czosnku;
- Patelnia;
- Garnek;
- Deska do krojenia;
- Nóż;
- Łyżka;
Sposób wykonania dania – pulpety w sosie Carbonara – przepis:
Zaczynamy od umieszczenia mięsa mielonego w misce lub innym naczyniu, doprawienia go solę, pieprzem. Do środka wbijamy jajko, dosypujemy około 3 łyżki bułki tartej, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i po szczypcie papryki ostrej i słodkiej. Całość dokładnie wyrabiamy;
Z tak przygotowanego mięsa formujemy pulpety (wielkość zależna od nas, lepiej by były małe), każdy obtaczamy w mące. Rozgrzewamy patelnię, na którą nalewamy nieco oleju i każdy pulpet smażymy na patelni z każdej strony, aż się zarumieni;
Stawiamy na kuchnię garnek, w którym gotujemy bulion, do którego wkładamy obsmażone pulpety, garnek przykrywamy i gotujemy pulpety przez około 30 minut;
Na desce do krojenia kroimy boczek, w drobną kostkę i na tej samej patelni, na której smażyliśmy pulpety, smażymy również boczek, aż się nieco stopi (podobnie robimy ze szynką, z tym że ona się musi trochę przypiec);
Następnie wrzucamy boczek (lub szynkę) do garnka z pulpetami i gotujemy klika minut;
Następnie wlewamy śmietanę, siekamy pietruszkę i ja także dodajemy do garnka z pulpetami (suchą wsypujemy) i gotujemy jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawiamy przyprawami i gotowe.
Źródło zdjęcia: congerdesign z Pixabay