Witamy i serdecznie zapraszamy na kolejny prosty, ale i bardzo smaczny przepis. Dziś polecamy danie z aromatycznej i intensywnej w smaku wołowiny. Zapraszamy na niezwykle kruchą wołowinę szarpaną, danie znane niemal od zawsze, nadające się na każdy rodzaj posiłku, także do kanapek. Serdecznie polecamy!
Składniki potrzebne do wykonania wołowiny szarpanej:
- 1 kg wołowiny (łopatka lub udziec);
- 2 szklanki bulionu warzywnego;
- pół szklanki octu jabłkowego;
- cebula;
- miód – 2 lub 3 łyżki, w zależności od intensywności smaku miodu;
- słodka papryka;
- ostra papryka;
- sól;
- pieprz mielony (najlepiej świeżo zmielony)
Przedmioty potrzebne do wykonania wołowiny szarpanej:
- Deska do krojenia;
- Nóż;
- Patelnia z pokrywką;
- Miseczka lub inne naczynie;
- Łyżka;
- Widelec;
- Kuchnia gazowa lub elektryczna
Sposób wykonania dania – wołowina szarpana:
Wykonania dania zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia mięsa za pomocą ręczników papierowych, po czym solimy je i pieprzymy;
Obieramy cebulę, którą kroimy w bardzo drobną kostkę.
Następnie przygotowujemy zalewę. Wlewamy do miseczki lub jakiegoś innego pojemnika ocet jabłkowy, dodajemy miód oraz szczyptę papryki jednej i drugiej, słodkiej więcej, ostrej niewiele (chyba, że lubimy ostre dania). Wszystko dobrze mieszamy;
Wlewamy na patelnię nieco oleju, rozgrzewamy go i smażymy na nim wołowinę, przez chwilę, z każdej strony, po czym zdejmujemy ją z ognia i kładziemy na deskę do krojenia, by przestygła;
Na tej samej patelni smażymy cebulę, aż do momenty jak się zeszkli;
Następnie dolewamy do cebuli naszą zalewę z octu jabłkowego i zagotowujemy. Gotujemy przez kilka minut;
Teraz dolewamy na patelnię bulion warzywny, przekładamy na patelnię wołowinę, przykrywamy patelnię i dusimy naprawdę długo, około 6-7 godzin;
Gdy mięso będzie już naprawdę kruchu, i będzie się rozchodzić w dłoniach, przekładamy ją na deskę i za pomocą widelca szarpiemy na kawałki;
Tak poszarpaną wołowinę przekładamy z powrotem na patelnię z sosem, mieszamy i gotowe. Smacznego!
Źródło zdjęcia: Free-Photos z Pixabay