Site Overlay

Naleśniki z mięsem

Kolejny przepis to gratka dla fanów naleśników, ale w formie bardziej wytrawnej, nie na słodko. Dziś polecamy przepis na naleśniki z mięsem, z dodatkiem pieczarek, na ostro. Polecamy przepis:

Składniki potrzebne do przygotowania naleśników z mięsem:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki;
  • szklanka mleka;
  • pół szklanki wody gazowanej;
  • jajko;
  • 2 łyżki oleju;

Mięsny farsz:

  • 1/2 kilogramy mięsa wieprzowego lub wołowego (jeśli chcemy bardziej ostry smak);
  • 2 cebule;
  • 5 pieczarek;
  • 1 papryka;
  • pieprz;
  • sól;

Przedmioty potrzebne do wykonania naleśników z mięsem:

  • miska;
  • mikser;
  • patelnia;
  • maszynka do mielenia mięsa;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • kuchnia;
  • talerz

Sposób wykonania naleśników z mięsem (przepis):

Wykonanie dania zaczynamy od przygotowania naleśników. W tym celu łączymy wszystkie składniki na naleśniki w misce czy wysokim naczyniu. Gdy ciasto jest za gęste, dolewamy mleka albo wody. Naleśniki smażymy na patelni, tak jak każde naleśniki;

Następnie myjemy mięso, po czym kroimy je na kawałki i mielimy w maszynce do mielenia, chyba, że mamy gotowe mięso mielone;

Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy do niego mięso i podsmażamy, solimy je i pieprzymy;

Obieramy cebulę, kroimy cebulę w kostkę i dorzucamy do mięsa, które się podsmaża;

Obieramy paprykę, ją także kroimy i dorzucamy do mięsa;

Obieramy pieczarki kroimy je w kostkę i dorzucamy do mięsa, smażymy aż mięso wchłonie wodę z pieczarek;

Smażymy całość przez jakiś czas, po czym odstawiamy patelnię;

Na każdego naleśnika kładziemy farsz mięsny, zawijamy naleśnika i umieszczamy na patelni, chwilę go podgrzewając (nakrywamy patelnię);

Możemy podawać z ketchupem, smacznego!

Źródło zdjęcia: congerdesign z Pixabay

Dodaj komentarz