Kolejny przepis to gratka dla fanów naleśników, ale w formie bardziej wytrawnej, nie na słodko. Dziś polecamy przepis na naleśniki z mięsem, z dodatkiem pieczarek, na ostro. Polecamy przepis:
Składniki potrzebne do przygotowania naleśników z mięsem:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki;
- szklanka mleka;
- pół szklanki wody gazowanej;
- jajko;
- 2 łyżki oleju;
Mięsny farsz:
- 1/2 kilogramy mięsa wieprzowego lub wołowego (jeśli chcemy bardziej ostry smak);
- 2 cebule;
- 5 pieczarek;
- 1 papryka;
- pieprz;
- sól;
Przedmioty potrzebne do wykonania naleśników z mięsem:
- miska;
- mikser;
- patelnia;
- maszynka do mielenia mięsa;
- deska do krojenia;
- nóż;
- kuchnia;
- talerz
Sposób wykonania naleśników z mięsem (przepis):
Wykonanie dania zaczynamy od przygotowania naleśników. W tym celu łączymy wszystkie składniki na naleśniki w misce czy wysokim naczyniu. Gdy ciasto jest za gęste, dolewamy mleka albo wody. Naleśniki smażymy na patelni, tak jak każde naleśniki;
Następnie myjemy mięso, po czym kroimy je na kawałki i mielimy w maszynce do mielenia, chyba, że mamy gotowe mięso mielone;
Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy do niego mięso i podsmażamy, solimy je i pieprzymy;
Obieramy cebulę, kroimy cebulę w kostkę i dorzucamy do mięsa, które się podsmaża;
Obieramy paprykę, ją także kroimy i dorzucamy do mięsa;
Obieramy pieczarki kroimy je w kostkę i dorzucamy do mięsa, smażymy aż mięso wchłonie wodę z pieczarek;
Smażymy całość przez jakiś czas, po czym odstawiamy patelnię;
Na każdego naleśnika kładziemy farsz mięsny, zawijamy naleśnika i umieszczamy na patelni, chwilę go podgrzewając (nakrywamy patelnię);
Możemy podawać z ketchupem, smacznego!
Źródło zdjęcia: congerdesign z Pixabay