Site Overlay

Szaszłyki z kurczakiem i boczkiem

Pora grilla trwa w najlepsze, więc to najlepszy czas na wszelakie przepisy na dania grillowe. Dziś polecamy jeden z takich przepisów, smaczne, szybkie i klasyczne szaszłyki z kurczakiem i boczkiem. Zapraszamy na przepis!

Składniki potrzebne do przygotowania szaszłyków z kurczakiem i boczkiem:

  • 500 gram piersi z kurczaka;
  • 150 g boczku parzonego;
  • Czerwona papryka;
  • Zielona papryka;
  • Żółta papryka;
  • Cebula;
  • 3 pieczarki;
  • Cukinia;
  • Przyprawa do kurczaka;
  • Szczypta papryki słodkiej i ostrej;
  • Szczypta czosnku w proszku;
  • Oliwa

Przedmioty potrzebne do wykonania szaszłyków z kurczakiem i boczkiem:

  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Miseczka;
  • Łyżka;
  • Patyczki do szaszłyków;
  • Tacki do grilla;
  • Grill;
  • Podpałka;
  • Zapałki;
  • Węgiel lub brykiet drzewny

Sposób wykonania szaszłyków z kurczakiem i boczkiem – przepis:

Przygotowanie dania zaczynamy od namoczenia patyczków do szaszłyków, w wodzie, wrzucamy je do wody i zostawiamy tak, a my zajmujemy się przygotowaniem składników;

Dokładnie myjemy i oczyszczamy mięso z piersi kurczaka. Pozbywamy się chrzęści, kości i ścięgien a następnie kroimy mięso w grubsze paski;

W miseczce mieszamy przyprawę do kurczaka, dosypujemy szczyptę papryki słodkiej oraz ostrej, dolewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy szczyptę suszonego czosnku. Całość dokładnie mieszamy , po czym wrzucamy do miseczki pokrojonego kurczaka i też mieszamy;

Oczyszczamy papryki, obieramy cebulę oraz cukinię, którą kroimy w kostkę, kroimy  także boczek w grubsze paski;

Na namoczony patyczek do szaszłyków nadziewamy po kolei na przemian kurczaka, warzywa, boczek i tak dalej;

Rozpalamy grilla, umieszczamy na nim tackę aluminiową i gdy węgiel się nagrzeje, kładziemy szaszłyki;

Pieczemy je na grillu aż mięso będzie miękkie, zarumienione. Smacznego! 

Źródło zdjęcia: StockSnap z Pixabay

 

Dodaj komentarz