Pora grilla trwa w najlepsze, więc to najlepszy czas na wszelakie przepisy na dania grillowe. Dziś polecamy jeden z takich przepisów, smaczne, szybkie i klasyczne szaszłyki z kurczakiem i boczkiem. Zapraszamy na przepis!
Składniki potrzebne do przygotowania szaszłyków z kurczakiem i boczkiem:
- 500 gram piersi z kurczaka;
- 150 g boczku parzonego;
- Czerwona papryka;
- Zielona papryka;
- Żółta papryka;
- Cebula;
- 3 pieczarki;
- Cukinia;
- Przyprawa do kurczaka;
- Szczypta papryki słodkiej i ostrej;
- Szczypta czosnku w proszku;
- Oliwa
Przedmioty potrzebne do wykonania szaszłyków z kurczakiem i boczkiem:
- Deska do krojenia;
- Nóż;
- Miseczka;
- Łyżka;
- Patyczki do szaszłyków;
- Tacki do grilla;
- Grill;
- Podpałka;
- Zapałki;
- Węgiel lub brykiet drzewny
Sposób wykonania szaszłyków z kurczakiem i boczkiem – przepis:
Przygotowanie dania zaczynamy od namoczenia patyczków do szaszłyków, w wodzie, wrzucamy je do wody i zostawiamy tak, a my zajmujemy się przygotowaniem składników;
Dokładnie myjemy i oczyszczamy mięso z piersi kurczaka. Pozbywamy się chrzęści, kości i ścięgien a następnie kroimy mięso w grubsze paski;
W miseczce mieszamy przyprawę do kurczaka, dosypujemy szczyptę papryki słodkiej oraz ostrej, dolewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy szczyptę suszonego czosnku. Całość dokładnie mieszamy , po czym wrzucamy do miseczki pokrojonego kurczaka i też mieszamy;
Oczyszczamy papryki, obieramy cebulę oraz cukinię, którą kroimy w kostkę, kroimy także boczek w grubsze paski;
Na namoczony patyczek do szaszłyków nadziewamy po kolei na przemian kurczaka, warzywa, boczek i tak dalej;
Rozpalamy grilla, umieszczamy na nim tackę aluminiową i gdy węgiel się nagrzeje, kładziemy szaszłyki;
Pieczemy je na grillu aż mięso będzie miękkie, zarumienione. Smacznego!
Źródło zdjęcia: StockSnap z Pixabay