Zwolenników delikatnego i aromatycznego mięsa, jakim są żeberka, polecamy dziś nieco mniej klasyczny przepis, w którym główną rolę gra właśnie to mięso. Oto przepis na pikantne żeberka.
Składniki potrzebne do przygotowania dania – pikantne żeberka:
Składniki – mięso:
- 1 kg żeberek wieprzowych;
- 3 ząbki czosnku;
- Słodka papryka (3 łyżeczki);
- Szczypta ostrej papryki;
- Sól;
- Pieprz;
- Sos sojowy (5 łyżek);
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli;
- 2 łyżki oleju, najlepiej sezamowego;
- 2 łyżki ketchupu (pikantny);
- 1 łyżka octu winnego;
- 2 łyżki miodu;
Składniki sos:
- 1 ząbek czosnku;
- Szczypta słodkiej papryki;
- Szczypta ostrej papryki;
- Sos sojowy (3 łyżki);
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli;
- 1 łyżka oleju (najlepiej sezamowy, ale może być tej oliwa);
- 1 łyżka octu winnego;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżka ketchupu pikantnego;
Przedmioty potrzebne do wykonana dania – pikantne żeberka:
- Naczynie żaroodporne:
- Nóż;
- Deska do krojenia;
- Praska do czosnku;
- Miska;
- Rondelek lub wysoka patelka;
- Ręczniki papierowe;
- Widelec plus łyżka;
- Lodówka;
- Piekarnik
Wykonanie potrawy zaczynamy od dokładnego umycia mięsa a następnie osuszenia go za pomocą ręczników papierowych. Kroimy żeberka na paski około 4 centymetrów i wkładamy na naczynia żaroodpornego. Solimy i posypujemy pieprzem, a także ostrą i słodką papryką. Przez praskę przeciskamy czosnek i nacieramy nim mięso.
Następnie w misce łączymy: sos sojowy, słodki sos chili, olej, ketchup, ocet oraz miód, tworząc marynatę. Wylewamy ją do żeberek w naczyniu, po czym wkładamy je do lodówki na około 2 godziny.
Po upływie z czasu, wyciągamy naczynie z żeberkami z lodówki. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wkładamy naczynie żaroodporne z żeberkami do piekarnika. Na blachę wylewamy pół szklanki wody. Przykrywamy naczynie i pieczemy przez około 2 godziny.
Pod koniec pieczenia wykonujemy sos, czyli w rondelku lub głębokiej patelni łączymy wszystkie składniki podane w przepisie na sos i chwilę je gotujemy.
Żeberka podajemy z tym właśnie sosem. Smacznego!
Autor zdjęcia: Sunday133 z Pixabay