Kolejny mięsny przepis na danie szybkie w przygotowaniu, proste danie. Do przygotowanie dania nie potrzeba dużo składników, danie jest smaczne i bardzo pożywne. Dziś popularna i świetna do kanapek pieczeń rzymska.
Składniki potrzebne do przygotowania pieczeń rzymska:
- I kilogram mięsa mielonego (najlepiej mieszane);
- Przyprawa do mięsa mielonego (Fix);
- 1 pęczek dymki;
- 2 jajka;
- 100 gram twarożku śmietankowego;
- 2 łyżki musztardy;
- Sól;
- Pieprz (najlepiej świeżo mielony);
- Olej
Przedmioty potrzebne do wykonana dania – pieczeń rzymska:
- Maszynka do mielenia mięsa:
- Nóż;
- Deska do krojenia;
- Miska;
- Forma do pieczenia lub naczynie żaroodporne;
- Kubek lub szklanka;
- Piekarnik
Sposób wykonania pieczeń rzymska – przepis:
Wykonania dania zaczynamy od umycia mięsa a następnie zmielenia go za pomocą maszynki do mięsa na mięso mielone, która następnie solimy i pieprzymy.
Robimy Fix zgodnie z przepisem, łączymy go z wodą i mieszamy.
Siekamy drobno dymkę. Połowę dymki wrzucamy ją do zrobionego Fixu, dodajemy musztardę oraz białka jajek. Całość dodajemy do zmielonego mięsa i porządnie mieszamy, łączymy.
Smarujemy blachę olejem. Blachę wypełniamy mięsem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę.
W międzyczasie ucieramy serek z resztą dymki i po 45 minutach pieczenia, zaglądamy do piekarnika i smarujemy mięso owym serkiem. Pieczemy do zakończenia czasu i gotowe.
Źródło zdjęcia: RitaE z Pixabay