Site Overlay

Chrupiące stripsy z kurczaka

Kolejny przepis to propozycja dla lubiących chrupiące kurczkakowe kąski, jak z KFC, ale tym razem wykonane w domu. Równie smaczne i szybkie w wykonaniu. Dziś przepis na chrupiące stripsy z kurczaka. Na początek proponujemy jeden z możliwych przepisów, tym razem na pikantnie. Kolejne niebawem!

Produkty potrzebne do wykonania chrupiących stripsów z kurczaka – wersja pikantna:

  • 1 podwójna pierś kurczaka;
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej;
  • 1 łyżeczki chili;
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka;
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku;
  • szczypta pieprzu;
  • 3 jajka;
  • Olej do smażenia;

Produkty potrzebne do wykonana chrupiących stripsów z kurczaka – wersja pikantna:

  • Nóż;
  • Deska do krojenia;
  • Talerze;
  • Widelec;
  • Łyżka;
  • Ręczniki papierowe
  • Patelnia

Chrupiące stripsy z kurczaka – wersja pikantna – sposób wykonania:

Przygotowanie prostego, ale jakże smacznego dania zaczynamy od umycia piersi z kurczaka. Następnie osuszamy mięso za pomocą ręcznika papierowego i wykrajamy chrzęści i wszelakie przerosty.

Na desce do krojenia za pomocą noża kroimy piersi kurczaka na paski szerokości około 1 centymetra lub grubsze, w zależności jak wolimy. Tworzymy po prostu kawałki, które później będziemy smażyć.

Do jednego talerza wsypujemy mąkę kukurydzianą, wsypujemy do niej przyprawę do kurczaka oraz chili. Do drugiego wbijamy jajka, które rozbijamy. Zanurzamy kawałki kurczaka najpierw w jajku, a potem w mące. Czynność powtarzamy kilka razy, tak by powstała dość gruba warstwa.

Rozgrzewamy olej na patelni, wlewamy go na nią sporo, po czym smażymy każdy kawałek mięsa kilka minut z każdej strony, aż się zarumieni.

Wyciągamy z tłuszczu, kładziemy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, tak by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. I gotowe. Smacznego!

Źródło grafiki: Free-Photos z Pixabay

Dodaj komentarz