Pora na coś bardzo tradycyjnego, coś co wielu nam kojarzy się z imieninami w czasach PRL, a jednocześnie z czym, co można nazwać polskim sushi. Zapraszamy na smaczne danie z mięsa surowego, wołowiny. Coś dla fanów mięsa surowego. Dziś befsztyk tatarski, popularny tatar.
Składniki potrzebne do wykonania befsztyku tatarskiego, popularnego tatara:
- Mięso wołowe, najlepsza jest delikatna polędwica wołowa, około 500 gram;
- 4 jajka;
- 4 ogórki kiszone
- 3 cebule;
- Pieprz;
- Sól;
- Oliwa;
- Woda gazowana
Przedmioty potrzebne do przygotowania befsztyku tatarskiego, popularnego tatara:
- Maszynka do mielenia mięsa (jeśli nie mamy gotowego mięsa mielonego);
- Deska do krojenia;
- Nóż;
- Widelec;
- Talerzyki lub salaterki;
- Ręczniki papierowe
Wykonanie dania zaczynamy od dokładnego umycia mięsa, a następnie osuszenia go za pomocą papierowego ręcznika. Następnie mięso mielimy w maszynce do mielenia, najlepiej na grubych oczkach, albo bardzo drobno siekamy. W takiej wersji tatar jest zdecydowanie smaczniejszy.
Aby najszybciej i najlepiej posiekać wołowinę lub polędwicę, kroimy ją na cienkie plastry a następnie za pomocą bardzo ostrego noża powoli i dokładnie siekamy mięso, musi być naprawdę drobno posiekane. Mięso nie może być zbyt drobno posiekane.
Tak przygotowane mięso solimy i pieprzymy, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Pozostawiamy na chwilę, żeby przyprawy wchłonęły się w mięso.
Na desce drobniutko kroimy kiszone ogórki oraz cebulę. Rzucamy warzywa do naszego tatara i mieszamy dokładnie. Dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę wody gazowanej. To spowoduje, że mięso nie straci koloru.
Formujemy z mięsa na talerzyku lub salaterce okrągły kształt mięsa, coś na wzór gniazdka a w środek wbijamy żółtko z jajka. Jeśli nie lubimy surowego jajka, możemy je ugotować na miękko i wlać żółtko. Trzeba jednak pamiętać, że nie będzie ono już miało ładnego, okrągłego kształtu.
Aby danie wyglądało ładnie, możemy obłożyć je posiekaną cebulką i ogórkiem. Podajemy jako przystawkę przed daniem głównym. Smacznego!
Źródło grafiki: MatteoPhotoPro2020 z Pixabay