Dziś kolejny przepis, w którym bohaterem jest kurczak, ale nie pieczony na ruszcie w całości, tak jak Wam to ostatnio prezentowaliśmy, ale jedynie w formie piersi z kurczaka, za to w ciekawej, smacznej odsłonie. Zapraszam do skorzystanie z przepisu na faszerowana roladki z piersi kurczaka, smaczne, aromatyczne i soczyste.
Składniki potrzebne do przygotowania faszerowanych roladek z piersi kurczaka:
- Podwójna pierś z kurczaka;
- 8 dużych pieczarek;
- 250 gram żółtego sera;
- Olej do smażenia;
- 3 kiszone ogórki;
- 3 cebule;
- Pieprz mielony;
- Sól;
- Przyprawa Zioła prowansalskie;
- Bułka tarta;
- 2 jajka;
Przedmioty potrzebne do przygotowania faszerowanych roladek z piersi kurczaka;
- Ostry nóż;
- Deska do krojenia;
- Tłuczek do mięsa;
- Tarka;
- Patelnia;
- Łyżka;
- Widelec;
- Drewniane wykałaczki;
- Talerze lub miseczki;
- Ręczniki papierowe
- Kuchnia
Sposób przygotowania faszerowanych roladek z piersi kurczaka – przepis:
Przygotowanie dania zaczynamy od dokładnego umycia piersi kurczaka, a następnie osuszenia ich za pomocą ręcznika papierowego. Następnie zajmujemy się dzieleniem podwójnej piersi kurczaka, krojąc ją na pół, pozbywając się kości, chrząstki i przerostów.
Podzielone na pół porcje piersi z kurczaka solimy i chwilę pozostawiamy. Teraz przekrajamy mięso w jego najgrubszym miejscu, tak by rozłożyć je jak książkę. Dzięki temu zyskamy większy kawałek mięsa, który lekko rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. Tak przygotowane mięso zostawiamy na talerzu i zajmujemy się farszem, nadzieniem.
Pieczarki myjemy dokładnie i osuszamy. Możemy je obrać ze skórki, ale nie musimy. Rozgrzewamy nieco oleju na patelni. Kroimy pieczarki w drobna kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni.
Na desce do krojenia siekamy wcześniej obraną cebulę i gdy pieczarki odparują, dolewamy do nich trochę oleju i dorzucamy posiekaną cebulkę. Mieszamy i podsmażamy, po czym przykrywamy patelnię pokrywką i chwilę dusimy. Jakiej 15 minut.
Zaglądamy do pieczarek z cebulą, solimy je, posypujemy pieprzem, mieszamy i jeszcze przez chwile dusimy, po czym odstawiamy z ognia i czekamy aż przestygnie.
Na tarce do talerza lub miseczki, trzemy ser żółty, na najgrubszych oczkach tarki. Ser łączymy z przyprawą zioła prowansalskie, szczypta (według smaku), mieszamy.
Gdy pieczarki z cebulą, czyli nasz farsz już ostygną, wracamy do mięsa. Na każdym kotlecie kładziemy łyżkę pieczarek z cebulą (farszu), kładziemy plasterek koszonego ogórka i całość posypujemy starym żółtym serem.
Zawijamy każdy kawałek mięsa z farszem pieczarkowym w rulonik, czyli naszą roladę. Spinamy mięso – roladkę za pomocą drewnianych wykałaczek, tak, by zawartość rolady nie wypadła.
W talerzu czy miseczce rozbijamy jajka, a na drugi talerz wysypujemy tartą bułkę. Roladkę z kurczaka obtaczamy najpierw w rozbełtanym jajku, a potem w tartej bułce.
Na patelni rozgrzewany olej i każdą roladę pieczemy aż się zarumieni. Następnie zmniejszamy ogień na kuchence, przykrywamy patelnię i dosłownie chwilę, 5 -10 minut dusimy nasze rolady.
Podajemy na gorąco. Najlepiej smakują z opiekanymi ziemniakami i surówką lub buraczkami. Możemy także serować je z frytkami.
Smacznego!
Źródło zdjęcia: mygraphx z Pixabay