Zbliża się walentynkowy weekend, a to idealne okazja by zabłysnąć ciekawym przepisem na udaną i smaczną walentynkową kolację we dwojga. Zapraszamy zatem na ciekawe przepisy na klasycznego schabowego na wiele, nietypowych sposobów. Oto kilka prostych przepisów na schab na kilka sposobów: z ananasem, czekoladą i w mandarynkach.
Składniki potrzebne do przygotowania schabu na kilka sposobów
Schab z ananasem:
- schab w plastrach (ilość zależna od potrzeby);
- ananasy w puszcze (plastry);
- ser typu camembert
- 1 jajko;
- szczypta soli;
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielony);
- olej do smażenia
Schab w czekoladzie:
Mięso – składniki
- schab w kawałku (około 1/2 kilograma);
- 2 ząbki czosnku;
- suszony majeranek;
- szczypta soli;
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielony);
Sos – składniki
- czerwone wytrawne wino i pitny miód;
- gorzka czekolada – tabliczka;
- 3 cebule;
- świeży tymianek, ewentualnie suszony;
- pieprz (opcjonalnie);
- przyprawa chilli (opcjonalnie);
- przyprawa ostra papryka(opcjonalnie)
Schab w mandarynkach:
- schab w kawałku;
- 3 ziemniaki
- 1 kilogram mandarynek;
- 2 ząbki czosnku;
- pieprz cayenne
- kminek;
- szczypta soli
Przedmioty potrzebne do przygotowania różnych wersji schabu na kilka sposobów:
- deska do tłuczenia mięsa;
- tłuczek do mięsa;
- talerz;
- nóż;
- miska lub inne naczynie;
- patelka;
- naczynie żaroodporne;
- wyciskarka do soku;
- praska do czosnku;
- otwieracz do puszek (jeśli puszki nie mają otwieracza);
- folia aluminiowa;
- ręczniki papierowe;
- garnek lub rondelek;
- lodówka
Przepis na schab z ananasem – sposób wykonania
Kotlety schabowe rozbijamy za pomocą tłuczka, jak tradycyjne kotlety. Każdy z nich solimy i posypujemy pieprzem. Kładziemy na talerz i wkładamy do lodówki na jakieś pół godziny. Po upływie tego czasu wyciągamy mięso z lodówki. W miseczce rozbijamy jajko i każdy z kotletów obtaczamy w jajku. Rozgrzewamy na patelni olej, i każdy z obtoczonych kotletów, smażymy na oleju przez chwilę, aż jajko się zetnie i zarumieni. Pod koniec pieczenia kładziemy na każdy kawałek schabu kładziemy gruby plaster sera pleśniowego oraz plasterek ananasa. Czekamy aż ser się rozpuści, po czym zdejmujemy mięso z patelni i kładziemy na talerz. Gotowe!
Przepis na schab w czekoladzie – sposób wykonania:
Schab w kawałku porządnie myjemy, po czym osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Przeciskamy ząbki czosnku przez praskę. Do miseczki lub innego pojemnika wsypujemy 3 łyżeczki majeranku, przeciśnięty czosnek, szczyptę soli oraz i pieprzu. Mięso solimy dość mocno. Chwilę czekamy, po czym nacieramy schab połączony i wymieszanymi przyprawami z czosnkiem. Zawijamy natarty schab w folię aluminiową, wkładamy na lodówki na całą noc. Kolejnego dnia wyciągamy schab z lodówki, odwijamy z folii, wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na około 200 stopni. Pieczemy, zaglądając do mięsa, pod przykryciem, około 40 -50 minut.
W między czasie przygotowujemy sos do mięsa. Wlewamy do garnka lub do rondelka czerwone wytrwane wino i miód pitny w proporcji 2:1. W zależności od tego ile potrzebujemy sosu, na każdą szklankę wina, wrzucamy 2 posiekane cebule oraz 2 gałązki tymianku. Gotujemy całość na bardzo wolnym, małym ogniu i gdy sos zmniejszy swoją objętość o połowę, czyli odparuje, wyciągamy z niego cebulę oraz tymianek. Jeszcze chwilę go gotujemy. Zdejmujemy sos z ognia i wrzucamy do niego pokruszoną tabliczkę gorzkiej czekolady. Opcjonalnie możemy wsypać niewielkie szczypty chilli, pieprzu oraz papryki ostrej. Gdy czekolada się rozpuści (jak nie chce, stawiamy sos na ogień), polewamy sosem upieczony schab. Gotowe!
Przepis na schab w mandarynkach – sposób wykonania:
Kawałek schabu myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przeciskamy czosnek przez praskę, umieszczamy go w miseczce. Dorzucamy do czosnku łyżeczkę kminku oraz łyżeczkę pieprzu cayenne. Mieszamy całość. Schab solimy porządnie, po czym posypujemy wymieszanymi przyprawami. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia wyciągamy schab z lodówki, odwijamy z folii, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wyciskamy sok z połowy mandarynek. Obieramy ziemniaki, kroimy je na cząstki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości schabu). Mięso podajemy obłożone cząstkami mandarynek, które nam pozostały. Gotowe!
Życzymy smacznego!
Źródło grafiki: mp1746 z Pixabay