W obecnych czasach narosło wiele mitów, kłamstw oraz wymysłów dotyczących mięsa, jego spożywania czy samego procesu przygotowania. Zdecydowaliśmy się zaoferować Wam kilka faktów dotyczących zalet spożywania mięsa i powodów, dla których warto je odpowiednio szykować.
Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka – to bez wątpienia wielka zaleta przegotowania mięsa, które znacząco może poprawić działanie naszego organizmu. Przy odpowiednim przygotowaniu całości będziemy mogli się cieszyć odpowiednią ilością niezbędnych aminokwasów, czego nie można uzyskać w inny sposób i z innych środków No chyba, że ktoś lubi sztuczne rozwiązania….
Białko zwierzęce w mięsie przyswaja się znacznie lepiej – w przeciwieństwie do roślinnych odpowiedników, w tym wypadku możemy liczyć na dużą łatwość dla naszego organizmu. Szczególnie mocno w tej kwestii wyróżnia się mięso chude, które doskonale się uzupełnia z naszym żołądkiem i innymi organami. Nasze ciało potrzebuje 1 grama białka na każdym 1 kilogram masy ciała codziennie.
Składniki mineralne? W mięsie znajdziemy ich sporo – w każdym kawałku znajdziemy wiele dobra, przy czym, bez wątpienia należy podkreślić żelazo z wołowiny, choć warto też odnotować to jak wszystkie składniki dobrze się splatają z warzywami, które umożliwią nam najlepsze uzyskanie tego co jest nam potrzebne.
Wołowina zapewnia sporo alaniny oraz arganiny – mięso tego typu jest w stanie zapewni naszemu organizmowi lepsze działanie, szczególnie w kontekście uprawiania regularnie sportu. Arganina wesprze gospodarkę hormonalną z naciskiem na hormon wzrostu, co będzie przydatne przy budowie masy mięśniowej, natomiast alanina skupi się na naszej glukozie. To dzięki niej będziemy mogli poradzić sobie lepiej w przypadku tak zwanych energetycznych kryzysów.
Wołowina to również ergogeniczne składniki – wśród nich znajdziemy dobrze znaną kreatywnę, l-karnityninę oraz CLA, dzięki którym będziemy się starać uzyskać większe możliwości treningowe, włącznie z efektami końcowymi.
Mięso jest atrakcyjne cenowo – pomimo wielu różnego typu działań na rynku, szczególnie w Europie, gdzie jeszcze wyżej stawiane są standardy oraz utrudnienia administracyjne nie wpływają ostatecznie na znaczny wzrost cen. Jej stosunek względem potencjału oraz możliwości jest atrakcyjny, choć bez wątpienia nasz rynek handlowy dodatkowo zawyża stawki, przez co ceny rynkowe a koszt produkcji podążają w osobnych kierunkach na czym przegrywają klienci. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym miejscu.
Przygotowanie mięsa często jest banalnie proste – ilość narzędzi oraz metod przygotowania jest już w tej chwili naprawdę imponująca. Wystarczy zajrzeć do internetu, aby się z nimi nawiązać. Z własnego doświadczenia polecić możemy frytkownice wykorzystujące powietrze, które doskonale przygotowują mięso, przy okazji nie wykorzystując do tego żadnego tłuszczu spoza samego mięsa.
Tłuste mięso? Drób obala ten mit – nowa technologia wraz z ciężką pracą rolników na przestrzeni lat pozwoliła zadbać o zwierzęta oraz zapewnić nam wysokiej jakości mięso w połączeniu z niskim stosunkiem tłuszczu. Najwyraźniej i najmocniej udaje się uzyskać to w przypadku drobiu.
Mięso jest dobre dla każdego – bez względu na wiek czy budowę ciała mięso zawsze wypada doskonale, choć w wybranych przypadkach mogą się pojawić pewne zastrzeżenia. Całościowo jednak odnotować należy, że praktycznie każdy będzie mógł czerpać wielką przyjemność ze spożywania dań opartych właśnie o mięso.
Źródło: Photo by Thimo van Leeuwen on Unsplash