Site Overlay

Przepis na pieczeń rzymską – Jak ją dobrze przygotować i doprawić?

Cześć! Wakacyjny okres zbliża się do końca, w związku z czym powracamy do klasycznych dań do wykonania w domu. W dniu dzisiejszym postawiliśmy na przepis na pieczeń rzymską. Co potrzebujemy i jak możemy wykonać to zdanie? Odpowiedzi znajdziecie w poniższym tekście, do którego Was zapraszamy!

Składniki potrzebne do przepisu na pieczeń rzymską:

  • 600 g mielonej wieprzowiny, niezbyt chudej (np. z łopatki),
  • 200 g wędzonego boczku (wcześniej warto pokroić ją w cienkie plasterki),
  • 50 g czerstwej bułki (najlepiej jest ją wcześniej lub w najgorszym przypadku w trakcie pokroić w kostkę),
  • pół szklanki mleka,
  • łyżka oleju,
  • mała cebula (lepiej ją posiekać drobno wcześniej),
  • ząbek czosnku (lepiej go posiekać drobno wcześniej),
  • jajko,
  • odrobinę grubej soli morskiej,
  • odrobinę i świeżo mielonego pieprzu,
  • ćwierć szklanki natki pietruszki, posiekanej.

Inne potrzebne przedmioty do przygotowania pieczeni rzymskiej:

  • miska,
  • patelnia tradycyjna,
  • keksówka (preferowane wymiary to 22 x 10 cm),
  • piekarnik.

Przepis na pieczeń rzymską:

Przygotowanie tego dania rozpoczynamy od namoczenia naszej bułki w mleku, które następnie w momencie zmiękczenia z lekka wyciskamy oraz dodajemy na bok do miski. Tam umieszczamy również mięso.

Zabieramy się za patelnię, na której umieszczamy odrobinę oleju, po chwili dodając także cebulę. Tę trzymamy do momentu otrzymania złotego koloru, w tej chwili dorzucamy także czosnek i przez około 45 sekund. Na bok całość odkładamy do ostudzenia, aby po tym czasie umieścić ją właśnie w mięsie. Jeżeli samodzielnie chcemy mięso zmielić to powinniście to właśnie teraz uczynić

Całość zgromadzoną w misce mieszamy ze sobą i tworzymy z nich całość, którą na koniec wzbogacamy także o naszą pietruszkę. Tak przygotowane mięso za moment umieścimy w keksówce.

Zanim to zrobimy musimy na tym naczyniu umieścić plasterki boczku, pamiętając o tym, aby zachować wolne końcówki. przygotowaną przed momentem masę umieszczamy foremki, pamiętając o tym, by nie zostawić przestrzeni wolnej na środku. Najlepiej możemy to osiągnąć poprzez silne dociśnięcie.

W tej chwili należy się skierować ku pozostały plastrom boczku, którymi z drugiej strony całość obkładamy. Jeżeli nie zdecydowaliście się na ten typu mięsa, to możecie wybrać także trochę gorszą alternatywę w postaci masła i bułki tartej.

Danie mamy prawie gotowe, przy czym w tej chwili musimy nastawić piekarnik na 180ºC przez całe 45 minut. Po tym okresie, możemy całość na chwilę wyciągnąć z keksówki, aby ją następnie z powrotem wrzucić do gorąca, tym razem na 15 minut. Zwieńczeniem będzie odłożeniem dania na kratce, do chwilowego ochłonięcia. Po tym okresie możemy rozpocząć cieńcie i…. 😉

Źródło: Photo by Max Delsid on Unsplash

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *