Site Overlay

Przepis na Big Kahuna Burger (z filmu Pulp Fiction)

Cześć! Co tam słychać?

W dniu dzisiejszym postanowiliśmy trochę odejść od kwestii grillowych oraz zdecydowaliśmy się na zaprezentowanie Wam propozycji wywodzącej się z rynku filmowego. Nie może nie do końca ściśle powiązane, lecz mające właśnie tam korzenie swojego rozgłosu. Mowa tutaj o Big Kahuna Burger, który ujrzeć można było podczas jednej ze scen legendarnego już filmu Pulp Fiction wyreżyserowanego przez Quentina Tarantino. To właśnie to danie padło “ofiarą” apetytu Julesa (w tej roli Samuel L. Jackson).

Składniki potrzebne do przepisu na Big Kahuna Burger:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • 50 g gorgonzoli,
  • pół papryczki (na przykład habanero),
  • 1 łyżka sosu pikantnego (na przykład chilli),
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżka sosu Worchestershire
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 żółtko,
  • odrobina soli,
  • odrobina pieprzu,
  • 4 bułki hamburgerowe,
  • 75 g majonezu,
  • 40 g ketchupu,
  • 4 plastry świeżego ananasa,
  • kilka płatków sałatki,
  • 2 pomidory,
  • kiełki.

Inne potrzebne przedmioty:

  • miska,
  • patelnia tradycyjna
  • patelnia grillowa.

Przepis na Big Kahuna Burger z Pulp Fiction:

Przygotowanie całego dania rozpoczynamy od zabrania się za ananasa, który musimy pozbawić skórki i przekroić go w plastry. Te umieszczamy na patelni i przygotowujemy do momentu pojawienia się specyficznych grillowych pasków.

W międzyczasie możemy chwycić za pomidory przygotowując z nich także plastry, po czym możemy także zająć się sosem. Ta kwestia jest absolutnie banalna, ponieważ polega na połączeniu i rozmierzaniu ze sobą ketchupu i majonezu.

Wybieramy miskę, umieszczamy w niej mięso, gorgonzolę w malutkich kawałeczkach. Towarzyszyć ma im również czosnek, który musimy wcześniej poszatkować. Całość łączymy ze sobą, ugniatamy i w przypadku gotowej formy kształtujemy ją ręcznie na klopsy do burgera.

Na patelnię grillowaną wprowadzamy trochę tłuszczu smarując go, następnie umieszczamy na niej mięso, które możemy w tym momencie lub chwilę wcześniej rozszerzyć o pieprz oraz sól od zewnątrz. Smażymy na średnim ogniu na dwóch stronach mięso przez 5 minut w taki sposób, aby zachować soczystość oraz wyrazistość.

Danie wieńczymy poprzez przekrojenie i posmarowanie bułki, ułożenie mięsa, sałaty, pociętych pomidorów oraz zwieńczeniem całości kiełkami oraz ananasem…

… tak oto wszystko się stało Gotowe! 

Gdybyście mieli jakieś problemy z przygotowaniem to koniecznie dajcie znać w komentarzach!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *