Przed kilkoma lat Światowa Organizacja Zdrowia (ang. skrót WHO) ogłosiła pewnego typu wyniki badań i obserwacji, które skonsolidować by można do bardzo prostego i krótkiego zdania – Czerwone mięso powoduje raka. Niestety przekaz był odrobinę inny, a społeczność medialno-internetowa spowodowała, że do „zwykłych ludzi” trafiły nieprawdziwe i zdecydowanie przesadzone informacje. To jak to jest z tym mięsem czerwonym?
Otóż sytuacja jest o wiele bardziej rozbudowana i nie sprowadza się jedynie do jednego stwierdzenia wyciągniętego z kontekstu. Ostrzeżenie, że czerwone oraz przetworzone mięso znacząco zwiększa ryzyko pojawienia się u konsumenta nowotworu prostaty, jelita grubego oraz trzustki.
Jak było faktycznie?
Nie wszyscy jednak uczciwie zwrócili uwagę na to, że mowa tutaj jednak o dużych ilościach, które zaleca się zwyczajnie ograniczać. Czego należy zatem unikać? Otóż mowa tutaj między innymi o jagnięcinie, wołowinie czy wieprzowinie w szczególności wspominając o salami i szynce. W ramach ogłoszenia przeczytać mogliśmy także o negatywnym wpływie smażenia oraz grillowania, które można uniknąć poprzez krótki okres takiej czynności. Ważne jest to, aby rozsądnie dobrać ilość tłuszczu oraz temperaturę.
Co oferuje mięso czerwone?
Po tych stwierdzeniach nie można jednak zapomnieć o istotnych zalet mięsa, które dostarcza sporo cynku, żelaza, a nawet witaminy B12. Zapomnieć nie można także o egzogennych aminokwasach czy sporej dawce białka.
– Indywidualne ryzyko raka jelita grubego z powodu spożywania wędlin jest niskie, ale rośnie wraz z ilością spożywanego przetworzonego mięsa – stwierdził dr Kurt Straif z WHO.
Czy zatem czerwone mięso jest rakotwórcze?
Nie można jednoznacznie powiedzieć, że mięso czerwone jest zdrowe, jednakże należy zwrócić uwagę na to, że może to być jeden z czynników. Najważniejsza kwestia to jednak umiar, bez którego tak naprawdę wszystko będzie dla nas niebezpieczne. Nieumiarkowanie w jedzeniu i w piciu już od tysięcy lat sprawia wielu osobom kłopoty, przez które nasze zdrowie narażone jest na różne czynniki.