Dziś polecamy wariację ma temat polędwicy. Zapraszamy serdecznie na przepis na bardzo smaczne danie z ciekawym sosie. Dziś polecamy polędwiczki po chińsku. Smacznego!
Składniki potrzebne do wykonania polędwiczek po chińsku:
- 2 kawałki polędwiczki wieprzowej;
- łyżka mąki ziemniaczanej;
- pół czerwonej papryki;
- 1 cebula;
- 2 marchewki marchewki;
- pół pora;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 mała papryczka chili;
- niewielki kawałek imbiru;
- 2 torebki ryżu;
- Olej
Składniki na sos:
- ocet ryżowy, w zamian sok w połówki cytryny;
- woda (około 3, 4 łyżki);
- sos sojowy (3 łyżki);
- nieco cukru (do smaku, i wedle smaku)
Przedmioty potrzebne do wykonania polędwiczek wieprzowych:
- deska do krojenie;
- nóż:
- talerz;
- garnek;
- miseczka;
- patelnia;
- wok lub rondel;
- tarka;
- ręcznik papierowy;
- kuchnia;
Sposób wykonania dania – polędwiczki po chińsku, przepis:
Wykonania dania zaczynamy od porządnego umycia mięsa i osuszenia go za pomocą ręcznika papierowa, a następnie odcięcie błon i niepotrzebnych tłustych kawałków mięsa;
Kroimy mięsi na pół, a następnie w poprzek na bardzo cienkie plastry, solimy i pieprzymy, po czym nasypujemy mąkę do miseczki i obtaczamy każdy kawałek mięsa;
Nalewamy wody do garnka, stawiamy na gazie, solimy czekamy aż się zagotuje. Wrzucamy torebki ryżu i gotujemy według przepisu;
Kroimy wszystkie warzywa w kostkę, niezbyt drobną, a papryczkę chilli w cienkie słupki. Usuwamy z niej gniazda nasienne. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce;
Wszystkie składniki na sos łączymy w miesce;
Kładziemy patelnią na kuchni, rozgrzewamy nieco oleju, po czym wrzucamy wszystkie warzywa, mieszamy je smażąc przez kilka minut. Następnie wyciągamy warzywa na talerz;
Na tę samą patelnię znów wylewamy nieco oleju, wkładamy polędwiczki i smażymy z każdej strony przez kilka minut;
Następnie wkładamy wszystkie warzywa do polędwiczek, mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut;
Wlewamy sos i gotujemy aż zgęstnieje i gotowe. Podajemy z ryżem. Smacznego!
Źródło zdjęcia: Lebensmittelfotos z Pixabay