Mięso to składnik idealnie pasujący do dań obiadowych. Na polskich stołach często gości na nim mięso mielone, także w postaci pulpetów. Dziś proponujemy jeden z przepisów na pulpeciki. Polecamy świetne danie obiadowe, które idealnie się komponuje z delikatna surówką z sałaty czy marchewką z groszkiem. Tym razem przepis na pulpeciki w sosie grzybowym. Serdecznie zapraszamy na przepis!
Składniki potrzebne do wykonana pulpecików w sosie grzybowym:
- 500 gram łopatki wieprzowej;
- 250 gra wołowiny bez kości (ewentualnie mieszane mięso mielone);
- 1 duża cebula
- 150 gram suszonych grzybów (mogą być mieszane, różne)
- Bułka do zamoczenia;
- Jajko;
- Sól;
- 2 ziarenka ziela angielskiego;
- 1 liść laurowy;
- Pieprz, najlepiej świeżo zmielony;
- Olej do smażenia;
- Mąka
Przedmioty potrzebne do wykonana dania pulpeciki w sosie grzybowym:
- Maszynka do mielenia mięsa;
- Deska do krojenia;
- Nóż;
- Miska;
- Talerz;
- Ręczniki papierowe;
- Głęboka patelnia;
- Kuchnia
Sposób przygotowania pulpecików w sobie grzybowym – przepis:
Przygotowanie dania zaczynamy od bardzo dokładnego umycia mięsa i osuszenia go za pomocą ręcznika papierowego, następnie pokrojenie go i zmielenia w maszynce do mielenia (nie dotyczy oczywiście już gotowego mięsa mielonego);
Tak zmielone mięso solimy do smaku i pieprzymy, wbijamy jako i namoczoną wcześniej i wyciśniętą z wody bułkę;
Obieramy cebulę i kroimy ją w bardzo drobną kostkę;
Stawiamy na kuchnię patelnię, wlewamy nieco oleju i rozgrzewamy go, po czym wrzucamy na patelnią pokrojona cebulkę i podsmażamy ją, aż się zarumieni. Gdy ostygnie, dorzucamy do zmielonego mięsa i bardzo dokładnie mieszamy;
Mięso zostawiamy, żeby się przegryzło, a na desce do krojenia bardzo drobno kroimy suszone grzyby, możemy je także porządnie zgnieść;
Na tą samą patelnię ponownie wlewamy nieco oleju i włączamy kuchnię, by rozgrzać olej. Na płaski talerz wsypujemy trochę mąki, formujemy z mięsa mielonego kulki i obtaczamy każdą w mące, a następnie kładziemy na patelnię i podsmażamy w każdej strony przez kilka minut;
Następnie dorzucamy pokrojone suszone grzyby, dorzucamy liść laurowy i ziele, po czym całość zalewamy wodą, którą nieco solimy i pieprzymy do smaku;
Gotujemy całość około poł godziny, a następnie zagęszczamy za pomocą mąki rozbełtanej w wodzie i jeszcze chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje.
I gotowe! Smacznego!
Źródło zdjęcia: manfredrichterz Pixabay