Wracamy do przepisów świątecznych – Wielkanoc. Dziś polecamy smaczny przepis na świąteczną białą kiełbasę, która na polskich stołach w czas świąt Wielkiej Nocy, jest tak popularna. Oto przepis na pieczoną białą kiełbasę z cebulą i pieczarkami.
Produkty potrzebne do wykonania smażonej białej kiełbasy z cebulą i pieczarkami:
- 1 kg białej surowej kiełbasy;
- 500 gram pieczarek;
- 4 duże cebule;
- Musztarda;
- Oliwa;
- Sól;
- Pieprz (najlepiej świeżo zmielony);
- Majeranek;
- Pół szklanki piwa lub białego wina;
Przedmioty potrzebne do wykonana pieczonej białej kiełbasy z cebulą i pieczarkami:
- Naczynie żaroodporne;
- Patelnia;
- Nóż;
- Łyżka;
- Talerz;
- Deska do krojenia;
- Folia aluminiowa;
- Szklanka;
- Piekarnik
Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami – sposób wykonania:
Przygotowanie dania rozpoczynamy od wlania do szklanki nieco oliwy, około łyżki, może trochę więcej i wlania do niej trzech łyżek musztardy. Jeśli chcemy, bo nasze kiełbaski miały bardziej ostry smak, używamy musztardy ostrej, jak rosyjska czy kozacka. Mieszamy zawartość i takim sosem smarujemy obficie wszystkie kiełbaski;
Tak przygotowane kiełbaski umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i na razie odstawiamy na bok, żeby nieco smaki się połączyły;
W między czasie włączamy piekarnik, który nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza;
Na ogniu rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oliwy. Obieramy wszystkie cebule, po czym na desce kroimy je na pół, a potem w pół talarki. Pieczarki myjemy, możemy obrać ze skórki (nie jest to konieczne) i też kroimy w talarki. Wrzucamy pieczarki na rozgrzaną oliwę na patelni i dusimy. Musimy poczekać aż woda z pieczarek odparuje. Gdy tak się stanie, a oliwa zostanie wchłonięta, dolewamy ją i wrzucamy pokrojoną cebulę. Mieszamy i smażymy całość przez kilka minut. Solimy i nieco pieprzymy. Stale mieszamy, by cebula i pieczarki się nie przypaliły. Na koniec posypujemy majerankiem. Odstawiamy z ognia;
Do naczynia żaroodpornego, w którym znajdują się kiełbaski, wkładamy pieczarki z cebulą i przyprawami, a następnie wlewamy poł szklanki piwa lub białego wina (według woli);
Naczynie przykrywamy folią aluminiową a następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Następnie zaglądamy do piekarnika, odkrywamy folię, mieszamy dobrze pieczarki i cebulę i pieczemy jeszcze jakieś 10 minut. Zależne jest to od piekarnika. Ważne by kiełbasa, teraz bez folii, ładnie się zarumieniła.
Po upływie wskazanego czasu, wyciągamy z piekarnika i gotowe. Smacznego!
Źródło zdjęcia: Einladung_zum_Essen z Pixabay