Ruszamy z cyklem przepisów świątecznych – Wielkanoc (ale nie tylko). Dziś wędlina, bez której polski stół na święta wielkanocne, ale i poza nimi, nie może się obyć. Pora na pieczoną szynkę – wersja przyspieszona, bez długiego jej leżakowania w zalewie. Zapraszamy!
Produkty potrzebne do wykonania pieczonej szynki:
- 1,5 mięsa szynki (najlepiej okrągły)
- Pieprz;
- Sól;
- Liście laurowe;
- Ziele angielskie;
- Kolendra;
- Czosnek (główka);
- Woda;
- Bulion warzywno -mięsny;
Przedmioty potrzebne do wykonania pieczonej szynki:
- Duży garnek lub inne duże naczynie;
- Talerz;
- Łyżka;
- Patyczek lub długa wykałaczka;
- Ręczniki papierowe;
- Naczynie żaroodporne;
- Piekarnik;
UWAGA: mięso szynki przygotowujemy kilka dni wcześniej, robiąc zalewę, w które szynka musi leżakować. Najlepiej żeby to było od 2-4 dni.
Zalewa dla szynki – przygotowanie:
Przygotowanie mięsa zaczynamy od jego dokładnego umycia. Robimy to porządnie, kilka razy, w dużej ilości wody, względnie pod kranem. Mięso osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i ponownie myjemy, po czy osuszamy i tak wiele razy. Jest to ważne, gdyż inaczej szynka w zalewie może burzyć i zwyczajnie się popsuć, nawet jeśli trzymamy ją w lodówce.
Umyte i osuszane mięso zostawiamy na chwilę i zajmujemy się zalewą. Do garnka nalewamy przegotowanej wody lub wody filtrowanej. Jeśli woda jest przegotowana i gorąca to oczywiście ją studzimy. Następnie wsypujemy od 3 – 5 łyżek soli (w zależności jak słona chcemy szynkę) do wody i mieszamy aż do rozpuszczenia się soli. Do wody z solą wrzucamy garść ziarenek pieprzu, 5 liści laurowych, 5 ziarenek Ziela angielskiego, garść ziarenek kolendry, 7 ząbków czosnku, wszystko mieszamy. Następnie do tak wykonanej zalewy wkładamy szybkę. Wstawiamy ją do lodówki na kilka dni. Zaglądamy do niej codziennie, mieszając i sprawdzając czy nic się z mięsem nie dzieje. Jeśli zauważmy jakieś zmiany, musimy zmienić zalewę, czyli powtórzyć wszystkie czynności.
Przygotowanie mięsa – sposób:
Gdy już minie termin moczenia się mięsa w zalewie, wyciągamy szynkę i umieszczamy ją na ręczniku papierowym żeby nieco obciekła. Następnie przygotowujemy piekarnik, który nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza.
Szynkę wkładamy do naczyni żaroodpornego i pieczemy, nie nakrywając mięsa półtorej godziny (1 godzinę dla każdego kilograma mięsa). Co jakiś czas zaglądamy i polewamy szynkę bulionem. Pilnujemy by się nie przepaliła. Jeśli za szybko się zarumieni, nieco zmieniamy temperaturę – zmniejszamy ją.
Na sam koniec pieczenia, jakieś 15 minut umieszczamy szynkę wyższym poziomie piekarnika, by się zarumieniła. Po upływie czasu studzimy mięso nieco w piekarniku, po czym wyciągamy i studzimy całkowicie. Wkładamy do lodówki by mięso stężało i mamy gotową wędlinę. Smacznego!
Źródło grafiki: RitaE z Pixabay