Hello! 😉
W dniu dzisiejszym przygotowaliśmy dla Was aż trzy przepisy w pojedynczym wpisie, w którym w trochę inny sposób będziemy podchodzić do popularnych hot dogów, oferując je z różnymi składnikami oraz nieco odmiennymi metodami przygotowania. W związku z czym zapraszamy Was do zapoznania się z poszczególnymi propozycjami na przygotowanie… parówki w bułce! 😛
Składniki na hot doga numer 1:
- 2 lub 3 parówki,
- 2 lub 3 krótkie bagietki (opcjonalnie jedna duża bagietka francuska, którą musimy wcześniej pokroić),
- 6 plasterków sera do tostów,
- 6 liści sałaty,
- pojedyncza cebula,
- pół żółtej papryki,
- pół świeżego ogórka,
- pomidor,
- 6 łyżek ketchupu pikantnego,
- 6 łyżek majonezu.
- opcjonalnie możemy się zdecydować na natkę pietruszki.
Wspomniana ilość składników dotyczy pojedynczej porcji, która w połowie może starczyć dla dzieci lub w razie zapotrzebowania musi być to podwojona czy potrojona ilość.
Przygotowanie hot doga numer 1 w oparciu o przepis:
Przygotowanie dania rozpoczynamy od nagrzani piekarnika do poziomu około 160 stopni, jednocześnie w tym czasie przygotowują nasze bagietki przecinając je przez duży fragment środka oraz wyciągania środków.
Po tej czynności stawiamy na kolejne w postaci umieszczenia po dwóch plasterków sera oraz parówki, po czym całość umieszczamy w środku piekarnika i zostawiamy je na 20 minut.
Gdy wspomniana część upiecze się, musimy ją uzupełnić o pokrojone w między czasie warzywa w postaci papryki w formie pasków, cebuli w piórkach czy kółkach oraz ogórka i pomidora w plastrach.
Na koniec pozostaje nam jedynie udekorowanie całości sałatą, ketchupem, majonezem oraz opcjonalną pietruszką.
Składniki na hot doga numer 2:
- szklanka ugotowanych ziemniaków,
- szklanka mąki pszennej,
- jajko,
- 2 parówki,
- 4 plastry sera żółtego,
- bułka tarta,
- ketchup.
Także i w tym wypadku wspomniana ilość składników dotyczy pojedynczej porcji, która w połowie może starczyć dla dzieci lub w razie zapotrzebowania musi być to podwojona czy potrojona ilość.
Przygotowanie hot doga numer 2:
Przygotowanie hot doga w tym wydaniu wymagać od nas będzie przygotowania dodatkowego jajka, w którym obtoczymy naszego hot doga. Wpierw jednak powinniśmy się zabrać za praskę, w której będziemy mogli skorzystać z przeciśnięcia ziemniaków, po czym połączymy je wraz z jajkami oraz mąkami. Zapomnieć nie możemy także o ugnieceniu całego ciasta, które podzielimy dalej na odpowiednie kawałki.
Odpowiednio kształtujemy placki wzbogacamy o plasterki sera (opcjonalnie możemy dodać też na przykład bekon) oraz główny element w postaci parówki. Całość zawijamy w rulon, dokładnie go sklejając całość. Gdy to uzyskamy umieszczamy całość w jajku oraz potem w tartej bułce.
Jednym z ostatnich ruchów jest ułożenie całości na patelni, dbając o usmażenie dokładnie całości. Do tego dokładamy także wspomniany ketchup, ulubiony sos oraz dobry napój.
Składniki na hot doga numer 3 zgodnie z przepisem:
- paczka bułek do hot dogów lub duża bagietka (najlepiej typu francuskiego),
- kilka plastrów sałaty,
- ogórek kiszony,
- koktajlowe pomidory,
- cebula do prażenia lub gotowa prażona cebulka,
- odrobina majonezu,
- odrobina musztardy,
- odrobina ketchupu.
Przygotowanie hot doga numer 3 w oparciu o domowy przepis:
Danie przygotowujemy od otwarcia lub przygotowania bagietki, które należy odpowiednio nakroić. Pieczywo umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na mniej niż 5 minut. Celem w tym wypadku jest uzyskanie chrupkości z zachowaniem miękkości wnętrza.
Wybieramy swoją grillową patelnię na której należy piec parówki do preferowanej przez nas formy. Z boku możemy połączyć ze sobą ketchup, musztardę oraz majonez lub jeżeli wolimy możemy je przygotować sobie do nałożenia.
Do przygotowanych bułek dokładamy nasz sos/sosy, dokładamy pokrojone pomidorki, sałatę, parówki oraz całość wieńczymy cebulką.
Źródło grafiki: Photo by Yuheng Chen on Unsplash