Site Overlay

Przepis na amerykańskiego hamburgera z grilla

Cześć, cześć!

Dawno na naszych łamach nie pojawił się przepis na hamburgera czy cheeseburgera, w związku z czym postanowiliśmy nadrobić ten fakt i tym razem serwujemy Wam propozycję z użyciem grilla. Tym razem będzie łatwiej, choć i tak trzeba sobie wszystkie czynności odpowiednio zgrać w czasie, aby móc doświadczyć pełny i najlepszy smak. Rozpocznijmy od składników…

Składniki potrzebne do przepisu na amerykańskiego hamburgera z grilla:

  • około 700 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe),
  • 4 bułki hamburgerowe (gotowe znajdziemy w marketach choć można dobrać inne, trochę bardziej „zawodowe”),
  • 2 ogórki konserwowe (prace możemy przyspieszyć poprzez uprzednie ich przecięcie w podłużne paski),
  • 2 średniej wielkości pomidory malinowe (również możemy je pokroić wcześniej),
  • 2 liście ulubionej sałaty,
  • kilka plasterków sera (ilość i typ zależne od własnych preferencji),
  • trochę kiełków,
  • trochę soli kłodawskiej,
  • trochę czarnego pieprzu (najlepiej świeżego),
  • odrobina oleju rzepakowego, ewentualnie słonecznikowego
  • musztarda,
  • ketchup,
  • sos chilli.

Inne elementy i przedmioty:

  • miska,
  • patelnia grillowa (lub zwykły grill jeżeli zrobi się cieplej),

Przepis na stworzenie amerykańskiego hamburgera z grilla:

Przygotowanie dania rozpoczynamy od rozłożenia mięsa w misce, gdzie umieszczamy także odrobinę soli i pieprzu (znaczy się można dać więcej przypraw jeżeli jesteście pewni co do preferencji swoich i innych osób). Wszystko tradycyjnie ręką ze sobą łączymy przy okazji kształtując z tego mniejsze kotlety, które umieścimy później na grillu. Zgodnie z zaproponowaną formą otrzymacie cztery porcje, przy czym zależne jest to od tego kto jaki ma apetyt 😉

W tym momencie musimy rozpocząć rozgrzewanie się patelni grillowej (lub samego grilla jeżeli zrobi się cieplej i wybierzecie się na działkę). Umieszczamy odrobinę oleju w taki sposób, aby zagospodarować nim obszerną przestrzeń. W ten sposób uda nam się zapewnić zabezpieczenie przed przywieraniem mięsa do przedmiotów.

Przygotowaną podstawę dania umieszczamy w tej chwili na ciepłym ruszcie/powierzchni, przy okazji przez około 5 minut obserwując zmianę kolorów i co za tym idzie gotowość mięsa. Po takim okresie obracamy to na drugą stronę. Dbajmy o to, aby tłuszczyk nie uciekł nam z wnętrza, ponieważ możemy utracić z tego powodu smak znajdujący się w środku.

Po takim procesie musimy na bok odłożyć całość, w taki sposób, aby mogła ona chwilę odpocząć i jeszcze mocniej nasiąknąć smakiem. W między czasie możemy zabrać się za pozostałe składniki pokroju sera, który umieszczamy na mięsie. Ten zabieg pozwoli plastrom nagrzać się i podkreślić swój smak oraz formę. Chwyćmy w tym momencie za bułki, które przecinamy na pół, podgrzewamy je przez kilka chwil i wykonujemy kolejny krok…

Ten polega na posmarowaniu pieczywa od środka musztardom, ułożeniem na nim ogórków konserwowych oraz na takiej podstawce kładziemy mięso mielone z serem. Chwytamy za pomidora i sałatę, rozkładając je na pozostałych składnikach. W tym momencie wykorzystujemy ketchup oraz chilli, lekko to rozsmarowując. W tym momencie „zamykamy” całość, poprzez drugą połowę bułki.

Nasze gotowe hamburgery układamy na talerzy lekko go dekorując, kiełkami. Towarzystwo zimnego lub chłodnego napoju z pewnością będzie mile widziane 🙂

… tak oto wszystko się stało Gotowe!

Smacznego!

Proszę dajcie nam znać w komentarzach czy udało Wam się wykonać ten niełatwy przepis i czy mieliście duże problemy z którymś z etapów do przygotowania.  😉

Dodaj komentarz