Site Overlay

Przepis: Gołąbki z ziemniakami oraz sosem pomidorowym

Dzień Dobry Państwu!

W dniu dzisiejszym zdecydowaliśmy się zaserwować Wam smakowite danie, które możecie kojarzyć z wielu rodzinnych spotkań. Tak, mowa tutaj o gołąbkach, które od wielu, wielu lat widzimy na naszych stołach. No przynajmniej ma to miejsce u naszych babć i mam, które serwują nam te smakowitości!

Składniki potrzebne do przepisu na gołąbki z ziemniakami oraz sosem pomidorowym:

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego albo wieprzowego,
  • 200 g ryżu,
  • 3 cebule,
  • 1 kapusta,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła lub oleju,
  • 5 listków laurowych,
  • około dziesięć ziaren ziela angielskiego,
  • mały koncentrat pomidorowy
  • odrobina cukru,
  • odrobina mąki,
  • odrobina soli,
  • odrobina czarnego pieprzu.

Inne elementy i przedmioty:

  • garnek,
  • patelnia,
  • miska.

Przepis na stworzenie gołąbki z ziemniakami oraz sosem pomidorowym:

Przepis na gołąbki z ziemniakami i sosem pomidorowym rozpoczynamy od zajęcia się kapustą, w której tworzymy twardy głąb, a następnie dokonujemy nacięcia w podstawie. W międzyczasie chwytamy za garnek, wlewamy do niego dużo wody oraz czekamy na ugotowanie się. Po tych czynnościach dokonujemy zanurzenia główki na kilka minut, po czym ją umieszczamy na talerzu.

Następnie musimy zdjąć wierzchnie liście, aby ponownie to umieścić do garnka, aby uzyskać gotowe kolejne warstwy. Gdy już mamy oczekiwaną ilość gotowych płatków to koniecznie umieśćcie je na boku i resztę możecie odstawić na bok. W tej chwili możemy chwycić za cebule, aby móc je obrać, poddać pod działanie bieżącej wody oraz poszatkowaniu jej.

W tym momencie chwytamy za patelnię, na której przygotowujemy i „pozłacamy” cebulkę, a na boku zajmując się połączeniem drugiej cebuli, mięsa, ryżu, dwóch jajek wraz z odrobiną pieprzu oraz solą. Całość powinna mieć kleistą konsystencję, w związku z czym poczujemy jak formuła będzie gotowa.

Tak przygotowany farsz umieszczamy na liściach i zawijamy go, by po chwili ułożyć je w garnku, na którego dnie umieszczamy liść kapusty. W tym momencie uzupełniamy całość wodą oraz dodatkami w postaci ziela angielskiego oraz listków laurkowych. Garnek zakrywamy, a całość umieszczamy na tak zwanym „małym” gazie na około dwie godziny. Po tym czasie możemy sprawdzić czy kapustka jest miękka, a mięso już ciepłe i pyszne.

W międzyczasie rozpoczynamy przygotowywanie sosu pomidorowego od podgrzania wywaru zewnętrznego (lub wykorzystanego do gołąbków, jeżeli sos tworzymy na drugi dzień), do tego dokładamy koncentrat pomidorowy. Na dodatkowej patelni przygotowujemy zasmażkę składającej się z z dwóch łyżek mąki oraz takiej samej ilości masła, gdy to nabierze odpowiedniej konsystencji to umieszczamy to do wywaru. W tym samym momencie wykorzystujemy także dwie łyżeczki cukru, małą porcję pieprzu oraz soli. W taki sposób uzyskamy smak będący pomiędzy słonym i słodkim, co połączy się z pomidorową kwaśnością.

… tak oto wszystko się stało Gotowe!

Smacznego!

Proszę dajcie nam znać w komentarzach czy udało Wam się wykonać ten niełatwy przepis i czy mieliście duże problemy z którymś z etapów do przygotowania.  😉

Źródło grafiki: unsplash.com

Dodaj komentarz