Site Overlay

Mięso na Święta Bożego Narodzenia? A może indyk, galareta oraz… malaga

Witajcie!

W tym tygodniu wyrobiliśmy się zgodnie z czasem, dzięki czemu możemy Wam zaprezentować danie, które będziecie mogli umieścić na swoich Bożonarodzeniowych stołach. Tym razem zdecydowaliśmy się postawić na indyka, któremu towarzyszyć będzie malaga oraz galareta.

Składniki potrzebne do przepisu na indyka z malagą w galarecie:

Przygotowanie mięsa:

  • 1 kg piersi z indyka (najlepiej ze skórą – która dodatkowo zabezpieczy mięso przed wysychaniem),
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 4 łyżki oleju,

 

  • kilka suszonych śliwek,
  • kilka suszonych moreli,
  • 1 jajko,
  • 1 słodka papryka,
  • galareta,
  • 500 ml rosołu,
  • 150 ml malagi lub innego słodkiego białego wina,
  • ząbek czosnku,
  • 15 g żelatyny,
  • Opcjonalnie możemy zakupić także brzoskwinie z syropu,
  • odrobina soli,
  • odrobina pieprzu czarnego.

 

Inne elementy i przedmioty:

  • Piekarnik,
  • miska,
  • rękaw do pieczenia,
  • rozdrabniacz do mięsa,
  • folia aluminiowa,
  • papier do pieczenia,

 

Przepis na stworzenie indyka z malagą w galarecie:

Całe danie rozpoczynamy od przygotowania samego indyka. W związku z czym do miski wsypujemy zabrane przyprawy, dodajemy olej oraz sok z cytryny, który pozwoli zwieńczyć charakterystyczną podstawę pod mięso, które dzień wcześniej wkładamy do rękawa (rękaw do pieczenia) i umieszczamy to wszystko do lodówki.

Na drugi dzień możemy to danie umieścić w blaszce do pieczenia i wkładamy wszystko do piekarnika, gdzie w 180 stopniach będzie się rozwijać nasze danie od 10 do 15 minut.

Gdy już mięso nabierze odpowiedniej formy i koloru to musimy stworzyć pasek o grubości mniej więcej 2,5 centymetra, a pozostałości dajemy do zmielenia.

Tę drugą część w tym momencie łączymy z jajkiem, pieprzem, solą oraz owocami, które musimy chwilę wcześniej pokroić. W tym momencie musimy wykorzystać folię aluminiową, na którą położyć musimy także papier do pieczenia. Taki zestawik umieszczamy na blaszce oraz „wysyłamy” wszystko do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Na czas 45 minut.

Kolejnym krokiem jest poczekanie na wystygnięcie całości, po czym dopiero możemy pokroić danie. W tym momencie do gry trafia żelatyna, którą musimy zamoczyć w małej dawce zimnego rosołu, który pozwoli tej części dania spęcznieć. Następie dokonujemy rozpuszczenia w pozostałościach bulionu, który wzbogacamy o ząbek czosnku (wcześniej dokonujemy rozgniecenia). Pod koniec musimy umieścić także wino.

Naszego upieczonego indyka również kroimy, stawiamy wszystko obok siebie, dodajemy nasze brzoskwinie i wszystko zalewamy. Po tym możemy wszystko umieścić w lodówce, gdy już wszystko utwardzi się i doczeka się odpowiedniej formy to możemy już nałożyć wszystko na talerze czy bezpośrednio na stół w dniu Wigilii Bożego Narodzenia.

 

… tak oto wszystko się stało Gotowe!

Smacznego!

 

Proszę dajcie dajcie nam znać w komentarzach czy udało Wam się wykonać ten dość łatwy przepis oraz dodajcie także czy mieliście problemy z którymś z etapów do przygotowania. 🙂

Dodaj komentarz