Hej!
Dziś postanowiliśmy się zabrać za kiełbasę, ponieważ może to być ostatni moment, aby móc skorzystać z grilla zewnętrznego. Co zatem powiecie na pyszną kiełbasę wypełnioną doskonale się zgrywającą się z farszem ze smażoną cebulą.
Składniki potrzebne do stworzenia kiełbasy faszerowanej z cebulą smażoną:
- Ulubiona kiełbasa na grilla,
- Ostry sos (według własnych preferencji),
- Dwie cebule,
- 50 g parmezan,
- 50 g bułka tarta,
- 3 łyżki margaryny,
- 1 łyżka Majeranku,
- 1 łyżka Przyprawy do grilla,
- Dodatkowy ser,
- Dodatkowa bułka tarta,
- Opcjonalnie np. ketchup.
Inne:
- Grill,
- Nóż,
- Miska.
Przepis – metoda wykonania kiełbasy faszerowanej z cebulą smażoną:
Stworzenie naszego dania rozpocznie się od bardzo łatwej czynności, czyli od wykonania nacięcia na środku kiełbasy wzdłuż jej długości. W to miejsce będziemy mogli bez problemu za pewien czas umieścić wcześniej przygotowany farsz.
Kolejnym naszym krokiem jest pokrojenie cebuli na pół, tak aby móc je skutecznie podsmażyć na rozgrzanej ramie grilla, tak by uzyskać efektowny, złoty kolor. W tym czasie możemy także wprowadzić wspomagające smak przyprawy do grilla i przygotowany wcześniej majeranek lub w formie alternatywnej łyżkę suszonego lubczyku. Tak przygotowany farsz musimy w tej chwili odstawić na bok, gdzie dojdzie do przestygnięcia. Gdy będziemy posiadać zimny farsz to będziemy mogli go spokojnie wcisnąć w zrobione wcześniej nacięcie kiełbasy, aby w kolejnym kroku całość posypać po wierzchu pomieszanymi wcześniej serem z bułka tarta.
Dopiero po tych czynnościach możemy powrócić do ulubionej kiełbasy, którą najlepiej jest grillować na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu przez około 30 minut, nie zapominając o okazyjnym przesuwaniu oraz przekładaniu mięsa ja co jakiś czas na boki, w taki sposób by uzyskać dostarczyć ciepło dokładnie w środek.
Gdy już całość będzie gotowa możemy ją sobie dla smaku wzbogacić o ostry sos czy na przykład zastępczy w razie preferencji klasyczny ketchup.
… oraz mamy wszystko Gotowe!
Smacznego!
W komentarzach prosimy dajcie nam znać czy udało Wam się wykonać ten dość łatwy przepis oraz dodajcie także czy mieliście problemy z którymś z etapów do przygotowania. 🙂