Kolejny przepis jest daniem prostym i szybkim, które idealnie pasuje na szybki obiad. Przy okazji stanowi ciekawą wariację na temat tak znanych w naszym kraju kotletów mielonych. Proponujemy klopsiki z mięsa mielonego. Polecamy przepis, życząc smacznego.
Składniki potrzebne do wykonana klopsiki z mięsa mielonego:
- 1.5 kilograma mięso z uda kurczaka
- 1 Por;
- 2 Jajka;
- Bułka tarta;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej;
Przedmioty potrzebne do wykonania klopsiki z mięsa mielonego:
- Deska do krojenia;
- Nóż:
- Miska;
- Patelnia;
- Ręczniki papierowe;
- Talerz;
Sposób wykonania klopsiki z mięsa mielonego:
Zadanie zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia mięsa za pomocą ręcznika papierowego;
Tak przygotowane mięso kroimy na drobne kawałki, po czym solimy i pieprzymy. Całość dobrze mieszamy;
Myjemy por, po czym kroimy go w bardzo drobne kawałeczki;
Wkładamy do miski mięso, wrzucamy pokrojony por, wbijamy jajka i dodajemy 4 łyżek bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy;
Na talerz wysypujemy nieco bułki tarte, formujemy klopsy, które obtaczamy w bułce tartej;
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim klopsiki kilka minut, około 10, aż się zarumienią;
Podajemy z ziemniaczkami i surówką. Smacznego!
Źródło zdjęcia: congerdesign z Pixabay