Dziś czas na jedno z najbardziej lubianych mięs na polskich stołach. Polecamy prosty przepis na karkówkę pieczoną w całości w piekarniku. Oto polecana przez nas karkówka pieczona w całości, z ziołami.
Składniki potrzebne do przygotowania karkówki pieczonej w całości, z ziołami:
- 1 kilogram karkówki;
- Mód – 2 łyżki;
- Musztarda ostra, dla subtelnego smaku, musztarda Dijon;
- Czosnek – 3 ząbki;
- Olej, najlepiej rzepakowy;
- Pierz mielony;
- Mielony Kardamon;
- Sól;
- Mielony cynamon;
- Sok z jednej pomarańczy;
- Skórka starta z jednej pomarańczy
Przedmioty potrzebne do przygotowania karkówki pieczonej w całości z oryginalnymi przyprawami:
- Naczynie żaroodporne z przykryciem;
- Talerz;
- Rondelek;
- Łyżka;
- Tarka;
- Praska do czosnku
- Ręcznik papierowy;
- Piekarnik
Uwaga: Mięso przygotowujemy dzień wcześniej.
Kawałek mięsa w całości dokładnie myjemy. Osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie porządnie solimy, z każdej strony. Sól możemy także wklepać.
Teraz zajmujemy się marynatą do mięsa. Do rondelka przekładamy musztardę, którą łączymy z dwiema łyżkami miodu. Mieszamy. Przeciskamy ząbki czosnku przez praskę, dorzucamy do musztardy z miodem. Wsypujemy dwie łyżeczki kardamonu i łyżeczkę cynamonu. Wsypujemy pół łyżeczki pieprzu mielonego. Dorzucamy startą skórkę z pomarańczy i pomarańczowy sok. Wszystko mieszamy.
Smarujemy karkówkę właśnie zrobioną marynatą, robiąc to bardzo dokładnie. Przekładamy karkówkę z marynatą do naczynia żaroodpornego. Cząstki pomarańczy wkładamy do naczynia, układając obok karkówki.
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyciągamy mięso z lodówki. Nastawiamy piekarnik na grzanie góra – dół na temperaturę 220 stopni Celsjusza. Zdejmujemy przykrycie z naczynia żaroodpornego i pieczmy karkówkę w piekarniku przez 15-20 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 85 stopni Celsjusza. Przykrywamy mięso przykrywą i w takiej temperaturze pieczemy karkówkę bardzo wolno i długo, przez 4 godziny.
Na koniec znów zdejmujemy przykrywę, zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 10 minut, by karkówka się zarumieniła.
Wyciągamy z piekarnika. Podajemy na ciepło. Możemy także czekać aż mięso wystygnie i stężeje i podawać je na zimno, jako dodatek do kanapek.
Smacznego!
Źródło grafiki: Shutterbug75 z Pixabay