Site Overlay

Karkówka pieczona w całości z oryginalnymi przyprawami

Dziś czas na jedno z najbardziej lubianych mięs na polskich stołach. Polecamy prosty przepis na karkówkę pieczoną w całości w piekarniku. Oto polecana przez nas karkówka pieczona w całości, z ziołami.

Składniki potrzebne do przygotowania karkówki pieczonej w całości, z ziołami:

  • 1 kilogram karkówki;
  • Mód – 2 łyżki;
  • Musztarda ostra, dla subtelnego smaku, musztarda Dijon;
  • Czosnek – 3 ząbki;
  • Olej, najlepiej rzepakowy;
  • Pierz mielony;
  • Mielony Kardamon;
  • Sól;
  • Mielony cynamon;
  • Sok z jednej pomarańczy;
  • Skórka starta z jednej pomarańczy

Przedmioty potrzebne do przygotowania karkówki pieczonej w całości z oryginalnymi przyprawami:

  • Naczynie żaroodporne z przykryciem;
  • Talerz;
  • Rondelek;
  • Łyżka;
  • Tarka;
  • Praska do czosnku
  • Ręcznik papierowy;
  • Piekarnik

Uwaga: Mięso przygotowujemy dzień wcześniej. 

Kawałek mięsa w całości dokładnie myjemy. Osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie porządnie solimy, z każdej strony. Sól możemy także wklepać.

Teraz zajmujemy się marynatą do mięsa. Do rondelka przekładamy musztardę, którą łączymy z dwiema łyżkami miodu. Mieszamy. Przeciskamy ząbki czosnku przez praskę, dorzucamy do musztardy z miodem. Wsypujemy dwie łyżeczki kardamonu i łyżeczkę cynamonu. Wsypujemy pół łyżeczki pieprzu mielonego. Dorzucamy startą skórkę z pomarańczy i pomarańczowy sok. Wszystko mieszamy.

Smarujemy karkówkę właśnie zrobioną marynatą, robiąc to bardzo dokładnie. Przekładamy karkówkę z marynatą do naczynia żaroodpornego. Cząstki pomarańczy wkładamy do naczynia, układając obok karkówki.

Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyciągamy mięso z lodówki. Nastawiamy piekarnik na grzanie góra – dół na temperaturę 220 stopni Celsjusza. Zdejmujemy przykrycie z naczynia żaroodpornego i pieczmy karkówkę w piekarniku przez 15-20 minut.

Następnie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 85 stopni Celsjusza. Przykrywamy mięso przykrywą i w takiej temperaturze pieczemy karkówkę bardzo wolno i długo, przez 4 godziny.

Na koniec znów zdejmujemy przykrywę, zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 10 minut, by karkówka się zarumieniła.

Wyciągamy z piekarnika. Podajemy na ciepło. Możemy także czekać aż mięso wystygnie i stężeje i podawać je na zimno, jako dodatek do kanapek.

Smacznego!

Źródło grafiki: Shutterbug75 z Pixabay

Dodaj komentarz