Dziś zachęcamy Was do skorzystania z przepisu na rewelacyjną potrawę z wołowiny, wołowinę w cebuli, sznycel inaczej. Proste, pyszne i doskonałe na obiad dania, szczególnie na obiad niedzielny. Moja wersja dania, sprawdzona i naprawdę pyszna. Zapraszamy!
Składniki potrzebne do przygotowania wołowiny w cebuli, czyli sznycli inaczej:
- Kawałek mięsa – wołowina bez kości (około 1/2 kilograma);
- 1 kilogram cebuli;
- Mąka (około pół szklanki, może nieco mniej);
- Pieprzy ziarnisty;
- 2 listki laurowego liścia;
- 3 ziarenka ziela angielskiego;
- Pieprz mielony;
- Szczypta soli;
- Olej;
- Woda
Przedmioty potrzebne do przygotowania wołowiny w cebuli, czyli sznycli inaczej:
- Duża patelnia, albo płaski rondel;
- Patelnia do smażenia;
- Deska do krojenia mięsa;
- Tłuczek do mięsa;
- Nóż;
- Talerz;
Przygotowania dania zaczynamy od mięsa. Kawałek wołowiny (zależnie od tego ile chcecie mieć kawałków mięsa na obiad), kroimy na cienkie, około pół centymetrowe plastry. Następnie każdy z nich tłuczemy tłuczkiem do mięsa na cienkie placki. Muszą być bardzo cienkie, jak najbardziej jest to możliwe. Solimy.
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Do talerza wsypujemy mąkę i każdy roztłuczony kawałek wołowiny, obtaczamy w mące bardzo dokładnie. Tak przygotowane mięso kładziemy na rozgrzany olej na patelnię i obsmażamy delikatnie z każdej strony. Gdy mięso się zarumieni i nieco zbiegnie, skurczy, wyciągamy je i przekładamy na talerz.
Obieramy cebulę. Na desce przekrajamy każdą cebulę na pół a następnie na bardzo wąskie talarki, tak, by po pokrojeniu powstały z niej cebulowe pióra.
Na patelni, na której smażyliśmy mięso, układamy każdy kawałek wołowiny (nie lejemy tłuszczu). Mięso posypujemy całą ilością cebuli, tak by szczelnie i grubo przykryła nasze mięsiwo.
Zalewamy teraz mięso i cebulę wodą, do trzech/czwartych pojemności patelni. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu (ilość pieprzu zależna od potrzeby). Na koniec solimy, około pół łyżki soli, albo ciutkę mniej. Posypujemy zmielonym pieprzem i przykrywamy szczelnie pokrywkę.
Dusimy całość na małym ogniu aż cała cebula praktycznie się rozgotuje, zniknie, a mięso stanie się miękkie. Musimy co jakiś czas zaglądać do naszej potrawy, mieszać ją, a w razie potrzeby, dolewać wody (będzie odparowywać).
Podajemy, tradycyjnie, z ziemniakami i najlepiej z kapustą z grochem. Mięso świetnie łączy się także z kopytkami czy kluskami śląskimi z dziurką. Smacznego!
Źródło zdjęcia: webandi z Pixabay