Site Overlay

Przepis na schabowego z mizerią

Witajcie po raz pierwszy w 2019 roku!

W Polsce stworzenie kotleta schabowego z mizerią po polsku wydaje się oczywiste, jednakże nie zawsze jest to danie obowiązujące u każdego w domu. W związku z tym zdecydowaliśmy się im lekko pomóc, prezentując klasyczny przepis na schabowego z mizerią po polsku!

Składniki potrzebne do przepisu na schabowego z mizerią po polsku:

  • spory kawałek mięsa schabowego,
  • kilka małych ogórków lub 1 duży,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 kostka masła,
  • 1 śmietana (najlepiej 18%),
  • jogurt naturalny,
  • 1 pudełko mleka,
  • 1 szczypiorek lub koperek,
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • odrobina soli,
  • odrobina pieprzu,
  • odrobina cukru,
  • trochę ocet,
  • trochę smalcu.

Inne elementy i przedmioty:

  • tłuczek,
  • folia spożywcza,
  • miska,
  • tarka,
  • patelnia,
  • garnek,
  • folia spożywcza. 

Przepis na stworzenie schabowego z mizerią po polsku:

Przygotowanie naszego szałowego schabowego rozpocząć musimy od przygotowania kotletów z mięsa wieprzowego. W związku z czym odpowiednio je tłuczemy je z użyciem tłuczka, a następnie solimy oraz pieprzymy. Kolejnym krokiem jest włożenie wszystkiego do mleka i wstawienie do lodówki w ramach zamkniętego pojemnika (może być zasłonięty wspomnianą folią spożywczą).

W między czasie możemy przejść do zrobienia mizerii, której początkiem będzie obranie ogórka i przygotowanie go w formie plastrów lub paseczków z użyciem tarki. Gdy to wykonamy to musimy z całości odlać nadmiar wody, ponieważ w innym wypadku konsystencja nie będzie odpowiednia. Teraz zgodnie z własnym gustem i smakiem musimy odpowiednio dobrać sól, pieprz oraz cukier i ocet. Pamiętać w tym miejscu należy także o tym, aby nie bać się wspomnianych składników, ponieważ wyjdzie nam z tego jałowy efekt końcowy. Po przygotowaniu wszystkiego musimy to pomieszać oraz wstawić… a jakże, do lodówki!

Skoro mamy jeszcze trochę czasu to możemy zatem obrać ziemniaczki, pokroić je na optymalne kawałki oraz gotujemy czy to klasycznie czy z użyciem szybkowaru (aby było szybciej). Gdy to uzyskamy przyszedł czas na etap kreowania puree  poprzez ugniecenia ich, dodania masła oraz śmietany 18% oraz dodatków w ramach własnych preferencji (np. możemy wprowadzić małe kawałeczki cebulki). Zwieńczeniem będzie oczywiście pokrojony szczypiorek czy koperek.

Mniej więcej w tym czasie możemy wyciągnąć kotlety schabowe z lodówki, które musimy poddać procesowi wprowadzenia panierki z mąki oraz bułki tartej. W tym momencie wchodzi do gry smalec (choć możemy użyć też zamiennikach), na którym szykujemy całość. Ponadto możemy dodatkowo dodać większą porcję masła, aby gotowe mięso okazała się bardzo miękkie i rozpływające się wręcz w ustach. Zwieńczeniem będzie odpowiednie połączenie wszystkiego na talerzu i udekorowanie dania.

… tak oto wszystko się stało Gotowe!

Smacznego!

Proszę dajcie dajcie nam znać w komentarzach czy udało Wam się wykonać ten prosty przepis oraz dodajcie również czy mieliście problemy z którymś z etapów do przygotowania. 🙂

Dodaj komentarz