Witajcie po raz pierwszy w 2019 roku!
W Polsce stworzenie kotleta schabowego z mizerią po polsku wydaje się oczywiste, jednakże nie zawsze jest to danie obowiązujące u każdego w domu. W związku z tym zdecydowaliśmy się im lekko pomóc, prezentując klasyczny przepis na schabowego z mizerią po polsku!
Składniki potrzebne do przepisu na schabowego z mizerią po polsku:
- spory kawałek mięsa schabowego,
- kilka małych ogórków lub 1 duży,
- 1 kg ziemniaków,
- 1 kostka masła,
- 1 śmietana (najlepiej 18%),
- jogurt naturalny,
- 1 pudełko mleka,
- 1 szczypiorek lub koperek,
- 1 pęczek rzodkiewki
- odrobina soli,
- odrobina pieprzu,
- odrobina cukru,
- trochę ocet,
- trochę smalcu.
Inne elementy i przedmioty:
- tłuczek,
- folia spożywcza,
- miska,
- tarka,
- patelnia,
- garnek,
- folia spożywcza.
Przepis na stworzenie schabowego z mizerią po polsku:
Przygotowanie naszego szałowego schabowego rozpocząć musimy od przygotowania kotletów z mięsa wieprzowego. W związku z czym odpowiednio je tłuczemy je z użyciem tłuczka, a następnie solimy oraz pieprzymy. Kolejnym krokiem jest włożenie wszystkiego do mleka i wstawienie do lodówki w ramach zamkniętego pojemnika (może być zasłonięty wspomnianą folią spożywczą).
W między czasie możemy przejść do zrobienia mizerii, której początkiem będzie obranie ogórka i przygotowanie go w formie plastrów lub paseczków z użyciem tarki. Gdy to wykonamy to musimy z całości odlać nadmiar wody, ponieważ w innym wypadku konsystencja nie będzie odpowiednia. Teraz zgodnie z własnym gustem i smakiem musimy odpowiednio dobrać sól, pieprz oraz cukier i ocet. Pamiętać w tym miejscu należy także o tym, aby nie bać się wspomnianych składników, ponieważ wyjdzie nam z tego jałowy efekt końcowy. Po przygotowaniu wszystkiego musimy to pomieszać oraz wstawić… a jakże, do lodówki!
Skoro mamy jeszcze trochę czasu to możemy zatem obrać ziemniaczki, pokroić je na optymalne kawałki oraz gotujemy czy to klasycznie czy z użyciem szybkowaru (aby było szybciej). Gdy to uzyskamy przyszedł czas na etap kreowania puree poprzez ugniecenia ich, dodania masła oraz śmietany 18% oraz dodatków w ramach własnych preferencji (np. możemy wprowadzić małe kawałeczki cebulki). Zwieńczeniem będzie oczywiście pokrojony szczypiorek czy koperek.
Mniej więcej w tym czasie możemy wyciągnąć kotlety schabowe z lodówki, które musimy poddać procesowi wprowadzenia panierki z mąki oraz bułki tartej. W tym momencie wchodzi do gry smalec (choć możemy użyć też zamiennikach), na którym szykujemy całość. Ponadto możemy dodatkowo dodać większą porcję masła, aby gotowe mięso okazała się bardzo miękkie i rozpływające się wręcz w ustach. Zwieńczeniem będzie odpowiednie połączenie wszystkiego na talerzu i udekorowanie dania.
… tak oto wszystko się stało Gotowe!
Smacznego!
Proszę dajcie dajcie nam znać w komentarzach czy udało Wam się wykonać ten prosty przepis oraz dodajcie również czy mieliście problemy z którymś z etapów do przygotowania. 🙂